Útok proti rozvědce v Sýrii – 12 mrtvých

Damašek – V syrské Palmyře byly spáchány atentáty na dva objekty vojenské rozvědky. Na místě je dle opozice 12 mrtvých, dvacítka osob byla zraněna. V metropoli Damašku byly po krátké odmlce obnoveny těžké boje o předměstí, jež ovládá opozice. Šéf spojené syrské opozice Ahmad Muáz Chatíb dnes podmínil dialog s vládou propuštěním všech vězněných žen.

Syrská opozice oznámila, že dva atentátníci zaútočili v Palmyře na tamní objekty vojenské rozvědky s automobily naloženými výbušninami. Útoky potvrdily také syrské sdělovací prostředky, ale bez podrobností. Mezi mrtvými jsou dle opozice hlavně členové bezpečnostních složek. Někteří ze zraněných jsou ve vážném stavu. Objekty rozvědek jsou v blízkosti zřícených památek pocházejících z římského období.

Palmyra leží ve středosyrské provincii Homs, která je od začátku syrské krize dějištěm těžkých bojů. Ty se v poslední době přesunuly až k Damašku. Opozice tam drží několik předměstí, o něž armáda trvale bojuje, aby udržela trasu mezi hlavním městem a oblastmi obývanými alávity na severozápadě Sýrie. Opozice také hlásí těžké střety ze čtvrtí a předměstí Zamalka, Kábún, Džúbar a Zablatání.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky vydal nový odhad počtu uprchlíků. Jeho šéf António Guterres počítá s tím, že letos by mohlo žít mimo Sýrii až milion jejích obyvatel. V sousedních zemích je jich nyní na 700 000 a další dva miliony jsou na útěku doma. Humanitární situaci v Sýrii Guterres popsal jako „nejhorší krizi, jíž úřad v této době čelí“.

Syrská opozice podmínila dialog s režimem propuštěním vězněných žen

Šéf spojené syrské opozice Ahmad Muáz Chatíb vyzval vládu, aby do nadcházející neděle propustila všechny vězněné ženy, jinak prý opozice stáhne svou nabídku dialogu s Damaškem. „Vězeňkyně musejí být do neděle propuštěny. Jestliže v ten den hodnověrné informace odhalí, že je ve vězení v Sýrii byť jediná žena, budu to považovat za odmítnutí své iniciativy,“ prohlásil Chatíb, který stojí v čele syrské opoziční koalice a 30. ledna oznámil, že „na znamení dobré vůle“ je ochoten přímo jednat s představiteli syrské vlády o ukončení politické krize. Opozice zatím taková přímá jednání odmítala, dokud neodstoupí prezident Bašár Asad.

Svou iniciativu Chatíb doprovodil dvěma podmínkami. Požadoval propuštění 160 000 lidí vězněných za účast na protivládních aktivitách a vydání pasů Syřanům, žijícím v cizině. Mnozí z nich odešli ze Sýrie nelegálně a při vstupu bez platných dokladů jim hrozí zatčení. Chatíb také obvinil vládu v Damašku, že se ve svém rozhodování podřizuje vůli Íránu.