Rada bezpečnosti rozšířila sankce proti KLDR

Rada bezpečnosti OSN rozšířila sankce proti Severní Koreji za její opakované zkoušky raket. Jde o první rezoluci, kterou vypracovaly společně Spojené státy a Čína, která platí za spojence KLDR, od nástupu amerického prezidenta Donalda Trumpa do úřadu.

Rada bezpečnosti přijala vůči KLDR sankce poprvé v roce 2006 a od té doby je opakovaně zpřísnila v reakci na pět severokorejských jaderných testů a množství raketových zkoušek.

Sankce v zásadě rozšiřují seznam společností a jednotlivců z KLDR, kterým jsou zmrazována zahraniční aktiva a je omezována možnost cestovat. Nyní šlo o čtyři společnosti a 14 osob.

Svět Severní Koreu varoval před důsledky testů

Američtí vládní činitelé v čele s prezidentem Donaldem Trumpem dali opakovaně najevo, že USA jsou odhodlané přimět KLDR k ukončení jaderného a raketového programu všemi prostředky, v nezbytném případě včetně těch vojenských.

Pentagon nedávno vyslal do oblasti dva americké nadzvukové bombardéry B-1B v rámci cvičení jihokorejských a japonských vzdušných sil. Ke korejským břehům zamířily také dvě letadlové lodě – USS Carl Vinson a USS Ronald Reagan jako ukázka síly amerického námořnictva.

Trpělivost ale dochází i Číně jako jedinému mezinárodnímu partnerovi Pchjongjangu. Kvůli posledním raketovým testům v únoru zakázala až do konce roku dovážet uhlí z KLDR, čímž Severní Koreu připravila o hlavní zdroj příjmů.