Bělobrádkova účast je pokrok, jednou přijede i premiér, věří šéf sudetských Němců

Bernd Posselt před víkendovým sudetoněmeckým sjezdem sdělil, že není možné Čechy nutit, aby rušili Benešovy dekrety. Váží si, že na sjezd míří místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) i přesto, že se blíží volby. Nacionalistická kritika jej nepřekvapuje, neboť je stejná na obou stranách hranice. Některým Němcům totiž vadí, že je Posseltem organizovaný sjezd „příliš český“.

Benešovy dekrety, na jejichž základě tři miliony sudetských Němců po druhé světové válce přišly o občanství a majetek, byly dlouhou dobu předmětem sporů mezi Českou republikou a sudetskými Němci. V posledních letech ale přestaly hrát významnější roli.

Posselt, který stojí v čele Sudetoněmeckého krajanského sdružení, nepovažuje dřívější fixaci na Benešovy dekrety za dobrou. „Nepovažuji to za juristickou otázku, považuji to za morální a etickou otázku,“ poznamenal šéf sudetských Němců.

Uvítal, že česká strana se v posledních letech stejně jako sudetští Němci snaží o smíření a hledí kritičtěji na vlastní minulost. Posselt si dokáže představit, že se Česko bude zabývat zákonem, jenž zaručil beztrestnost Čechům, kteří se dopustili vážných trestných činů proti sudetským Němcům.

„Ale já nejsem ten, kdo by české politice něco předepisoval. To musí být výsledkem vnitročeské svobodné diskuse, kterou nebudeme ovlivňovat,“ uvedl Posselt. Aby sudetští Němci Česku takový krok vnucovali, není podle něj možné.

Do Augsburgu i před volbami

Sjezd Sudetoněmeckého krajanského sdružení se uskuteční v sobotu a neděli v bavorském Augsburgu. Z českých politiků se ho zúčastní mimo jiné vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Posselta by nepřekvapilo, kdyby se letos čeští politici kvůli podzimním parlamentním volbám nechtěli sjezdu zúčastnit. O to významnější je podle něj Bělobrádkova účast.

„Můžu říct, že tenhle rok bych plně chápal, kdyby mi čeští politici, kteří vedou proces porozumění, zavolali a řekli: ‚Poslouchej, máme teď volby, nejde to.‘ Řekl bych: ‚Dobře, uvidíme se za rok‘,“ uvedl Posselt směrem k Bělobrádkovi, který je vůbec nejvýše postaveným politikem, který na sraz sudetských Němců zavítá.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se loni jako první člen české vlády oficiálně zúčastnil sudetoněmeckého sjezdu. Bělobrádek bude letos druhým členem kabinetu, který tak učiní, i když podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) jede na sjezd jako předseda lidovců, a nikoli jako vicepremiér. Podle Posselta se to ale nedá oddělit.

Odborník: Sudetští Němci rezonují českou společností (zdroj: ČT24)

Jednou přijede i premiér

To, že Bělobrádkova účast na sjezdu i v roce 2017 vzbuzuje kontroverze, Posselta nepřekvapuje. Jde podle něj o reakce nacionalistů a extremistů, kterým čelí i on. Část Němců mu totiž vytýká, že tradiční sjezd už není sudetoněmeckým, ale spíše českým. V Česku účast Bělobrádka kritizovali zejména komunisté a část ODS.

Sudetští Němci, přestože mezi zeměmi žádný problém neexistuje, jsou tématem, které velmi rezonuje v české společnosti. Podle loňských listopadových průzkumů je v Česku poprvé v historii více lidí, kteří odsuzují vyhnání sudetských Němců. I když jenom o procento.
Jakub Eberle
Ústav mezinárodních vztahů

Posselt považuje Bělobrádkovu ohlášenou účast na sjezdu především za znamení pokroku ve vzájemných vztazích. Ukazuje se podle něj, že loňská přítomnost Hermana nebyla ojedinělou událostí, kterou proces sbližování skončí. Posselt očekává, že příští rok, až bude v Česku po volbách, dorazí na sjezd výrazně více českých politiků. Věří, že jednou mezi nimi bude i český premiér.