Slovenští kavárníci schovají popelníky 31. března

Bratislava - Slovensko opět výrazně omezí kouření. Podle nového nařízení si už od dubna kuřáci nezapálí ani v kavárnách nákupních center a v areálech škol nebo nemocnic. Kvůli ochraně nekuřáků budou zdravotní varování na krabičkách výraznější a pokuty daleko vyšší. Za jedinou cigaretu na zakázaném místě hrozí od dubna pokuta až 370 tisíc korun.

Kouří 38 procent obyvatel Slovenska – skoro dva miliony lidí. Tabák ročně zabije 11 000 lidí a léčba chorob spojených s kouřením stojí ročně až šest miliard korun. Každý den kouří 40 000 dětí od osmi let na základních školách a toto číslo pořád stoupá.

Restaurace musí mít dnes na Slovensku oddělené části na kuřácké a nekuřácké. Ministerstvo zdravotnictví prý nechce pronásledovat kuřáky, ale nekuřáci podle něj neměli možnost přejít přes určité části center, aniž by se setkali s dýmem. V nákupních centrech budou nově kromě obyčejných cigaret zakázány i ty elektronické. Jejich kuřáci sice vyfukují jen páru, ale podle ministerstva dávají špatný příklad dětem.

Podle Dariny Sedlákové, která řídí místní kancelář Světové zdravotnické organizace a vedla několik projektů proti kouření, se věci pomalu mění k lepšímu. Počet pravidelných kuřáků se za posledních sedm let na Slovensku mezi dospělými snížil asi o dvě až tři procenta.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)