Tři roky po tajfunu pokračuje rekonstrukce Filipín. Pomáhá i Člověk v tísni

Události: Filipínci tři roky po tajfunu obnovují svá živobytí (zdroj: ČT24)

Ani víc než tři roky nestačily Filipínám, aby zcela překonaly následky tajfunu Haiyan. Po odstranění škod se mezinárodní pomoc nyní soustřeďuje na obnovu živobytí lidí v zasažených oblastech. Mezi neziskovými organizacemi, které na místě působí, je i český Člověk v tísni.

Na Filipínách se krávy považují za investici do lepšího života. Vesničané z Východního Samaru dostali od české organizace Člověk v tísni celé stádo. Živobytí jim totiž zničil tajfun Haiyan. Křížením s vodními buvoly teď vesničané šlechtí plemeno, které jim dá více mléka.

„Mléko budeme moci prodávat nejen v naší provincii, ale i jinde na Filipínách. A v budoucnosti možná i vyvážet,“ plánuje předseda tamní zemědělské asociace Narciso Buenafe.

Před tajfunem byla oblast závislá na pěstování kokosových palem a výrobě kopry – sušeného mletého jádra ořechů. Z kokosových plantáží však zbyly pouze pahýly a miliony lidí přišly během hodiny nejen o domovy a úrodu, ale i jediný zdroj všech příjmů.

Kokosová plantáž zničená tajfunem Haiyan
Zdroj: ČT24

„Potrvá pět až sedm let, než se kokosy plně obnoví. Jsem vděčný za pomoc nevládních organizací. Pomohou nám vzpamatovat se daleko rychleji,“ uvedl starosta města Salcedo Melchor Melgar.

Pomoci může i marmeláda

Projekty pomáhající zemědělcům dostat se na trhy zlepšují soběstačnost chudých vesničanů, z nichž mnozí žijí za míň než dolar na den. „Podporujeme pěstování několika komodit s velkým tržním potenciálem, které snáze naleznou odbytiště na místních trzích,“ vysvětlil provinční manažer Člověka v tísni Pavel Muroň.

I zdánlivě malé projekty mohou přinést výrazné změny. Například na jedné z filipínských ananasových farem stačilo naučit lidi vařit džem a vyrábět ocet. „Zpracování znamená přidanou hodnotu. Zemědělci vydělají víc, než kdyby jen prodávali ovoce,“ potvrdil zástupce filipínské vlády Bong Ortiguesa.