Za útokem na Izraelce v Burgasu Hizballáh

Sofia - Podle bulharského ministra vnitra stojí za loňským útokem na letišti v Burgasu agenti libanonského hnutí Hizballáh. Muži, kteří ho připravovali, měli podle Bulharů kanadský a australský pas. Bomba umístěná v letištním autobusu tehdy zabila pět izraelských turistů a bulharského řidiče.

Bulharský ministr vnitra Cvetan Cvetanov po půl roce od útoku v Burgasu oznámil, že za atentátem na letištním parkovišti stojí Hizballáh. „Zjistili jsme, že dva (ze tří podezřelých) byli členy vojenského křídla Hizballáhu,“ řekl. Tito dva podezřelí přitom používali australský a kanadský pas. 

Podle bulharských vyšetřovatelů sebevražedný útočník a jeden z jeho pomocníků žili v Libanonu v letech 2006 až 2010. Žádného se nepodařilo zatknout. Libanonský premiér Nadžíb Míkátí slíbil spolupracovat se Sofií „na objasnění okolností atentátu“, a to i v zájmu dobrých vztahů s EU.

Hizballáh se k obvinění nikdy oficiálně nevyjádřil. Výsledky bulharského vyšetřování by ale mohly přispět k tomu, že by Evropská unie po vzoru Spojených států zařadila Hizballáh mezi teroristické organizace. Útok v Burgasu totiž spojuje tuto organizaci s útokem na území unie.  

„Útok v Burgasu byl útokem na evropské půdě proti členu EU. Doufáme, že Evropané z toho vyvodí správné závěry ohledně skutečného charakteru Hizballáhu,“ prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Mocné Šíitské hnutí je ale součástí Libanonské vlády. „Jsou zde opravdu silná napojení na Libanon. Z údajů, pak jasně vyplývá, že útočníci buď spadali přímo pod Hizballáh, nebo jím byli financováni. Tím pádem jde o první útok této teroristické sítě na evropském území od poloviny osmdesátých let,“ uvedl ředitel Europolu Rob Wainwright.

Mluvčí šéfky unijní diplomacie Catherine Ashtonové řekl, že závěry bulharského vyšetřování je třeba seriózně zvážit a že unie a její členské státy projednají „adekvátní reakci“. Zda to bude znamenat, že se Hizballáh dostane na seznam teroristických organizací, není zatím jasné. Pro se ale už dřív vyjádřilo třeba Nizozemsko.

V praxi by Brusel mohl například zmrazit bankovní účty organizace. Řada členských států však dosud odolávala americkému a izraelskému tlaku, aby Hizballáh následoval na „černém seznamu“ palestinské radikální hnutí Hamas.   

Loni v červenci sebevražedný atentátník odpálil bombu na letištním parkovišti v Burgasu. Explodoval přitom autobus s izraelskými turisty, pět jich zahynulo, o život přišel i jejich bulharský řidič. Bílý dům už vybídl unii k zásahu proti Hizballáhu jako teroristické hrozbě. Samotné Spojené státy zařadili hnutí na listinu teroristických organizací už v devadesátých letech. Pro následování Američanů se z Unie ale vyslovili zatím jen Nizozemci. A samotný Hizballáh se k obvinění nikdy oficiálně nevyjádřil.