Číňané jedou naproti roku Hada

Peking - Čína se chystá na příchod nového roku. Miliony lidí pracujících daleko od svých domovů se tento týden vydávají na cestu, aby se svými blízkými strávily nejdůležitější svátek v roce. Rok Hada začíná desátého února.

Je to největší migrace lidí na světě. Odhadem dvě stě milionů Číňanů míří z velkých měst na pobřeží zpátky na venkov. Nejvíc se jich vydává po kolejích. Vlaky jsou narvané k prasknutí a na lístky se stojí nekonečné fronty.

„Koupit lístek letos nebylo vůbec jednoduché. Rezervovali jsme si je 14 dní dopředu a stejně se nám nepodařilo získat místenku. Je to prostě velmi složité. Před Novým rokem cestuje strašná spousta lidí. Poslední dva roky jsou všechny vlaky úplně vyprodané,“ popisuje cestující Li Wen-Čung.

Přepravní společnosti jedou na plný plyn. Uskutečnit se má letos rekordních 3 a půl miliardy přesunů. Cesta je dlouhá a často velmi nepohodlná. Někteří ale vědí, jak si ji zkrátit. Do svých domovů na venkově se mnozí dělníci vracejí po několika měsících. 

„Kdybych byl rozumný, tak bych takovou dálku necestoval. Ale je to naše tradice. Nejsem moc mladý ani moc starý, tak bych se domů měl vrátit. Mám tam rodiče, děti i manželku. Tak jak bych se mohl nevrátit,“ ptá se Ma Liang.

Na oslavách čínského Nového roku je nejdůležitější rodina a velká hostina, ke které společně zasedne. Oslavy doplní také ohňostroje.

Číňané jedou oslavovat rok Hada (zdroj: ČT24)