Do Pchjongjangu snadno a rychle... Díky virtuální realitě

Virtuální prohlídka severokorejského Pchjongjangu (zdroj: ČT24)

Nové technologie přinášejí stále nové a nové zážitky. Virtuální realita dokáže zprostředkovat nepoznané a také obtížně poznatelné – například návštěvu severokorejského Pchjongjangu. Díky aplikaci v chytrém telefonu a 3D brýlím se může po ulicích metropole KLDR projít každý.

Možnost navštívit Severní Koreu měl jen málokdo. Marcusi Olssonovi se tato příležitost naskytla díky vystoupení na podnikatelském fóru. A jako zakladatel start-upu zabývajícího se virtuální realitou ucítil příležitost.

„Pracovali jsme na několika filmech ve virtuální realitě a myslíme, že je to fascinující médium. Limitovalo ho ale, že jste stále na jednom místě a vlastně se nemůžete pohybovat po okolí,“ říká Olsson. I to ale s kolegy vyřešili. Do prostředí umístili ukazatele na jednotlivá nasnímaná místa, mezi kterými tak může divák pohodlně přeskakovat, jako by po Pchjongjangu skutečně cestoval.

„Kdyby se někdo zeptal, jestli jsem byla v Severní Koreji, měla bych chuť mu říct, že ano. Protože jsem se tam teď procházela patnáct minut a můžu mluvit o různých místech,“ tvrdí pracovnice start-upu SceneThere Mina Hesarová.

Virtuální prohlídka Pchjongjangu
Zdroj: ČT24

Virtuální prohlídka obsahuje celkem deset lokací s 57 různými stanovišti. Prohlédnout si můžete letiště, hotel i městské centrum. Všude navíc prochází kolem místní lidé tak, jako když Marcus Olsson záznam pořizoval.

„Má to obrovský potenciál, protože dáváme lidem možnost, aby vybrali, kam chtějí jít, a objevovali místa po svém. Dává jim to jinou perspektivu o daném místě, pocit, jako by tam byli,“ vyzdvihuje Olsson klady své aplikace.

Na zkoušku kapitánem americké lodě

Virtuální realita nabízí ale i mnohem akčnější zážitky a toho využilo americké námořnictvo při výrobě své náborové hry US Navy. Zájemci si v ní mohou vyzkoušet, jaké to je být velitelem hlídkového člunu.

„S brýlemi Oculus Rift, soundpackem a sluchátky se stáváte kormidelníkem lodi. Doslova. Kormidlujete, přidáváte plyn, vykonáváte na řece svou misi. Ta loď se pohybuje přesně tam, kam ji vedete,“ popisuje David Bouve z námořního náborového oddělení.

Hra US Navy
Zdroj: ČT24

Hráč navíc dostává zpětnou vazbu. Soundpack vibruje podle toho, jak přidává plyn a zachází s lodí. Celý scénář hry se odehrává přesně tak, jak by probíhalo skutečné námořní cvičení.

„Návrháři hry napsali celý software pro virtuální realitu sami. Dali jsme jim možnost, aby se projeli se skutečným týmem speciálních jednotek z Mississippi po řece Tennessee během cvičení. Celou jízdu i se zvuky si nahrávali,“ dodává Bouve.

Hráči, kteří si mohli US Navy vyzkoušet, nadšení kapitána Bouvea sdílejí. „Je to strhující. Cítíte, jako byste byli přímo uprostřed toho nebezpečí a vzrušení. Pohybujete se velice rychle a je obtížné vnímat detaily. Nikdy jsem podobnou situaci nezažila,“ líčí hráčka Gilian.

Armáda navíc virtuální realitu nevyužívá jen k nalákání nových rekrutů. Realistické simulace zařadila i jako část výcviku. Od her se liší jen tím, že vojáci nestřílí, ale trénují spíše taktiku a ovládání techniky. Střílení si podle kapitána Bouvea mohou užít dost v obyčejných hrách.