Pedofilní vrah Dutroux chce do domácího vězení

Brusel - Soud v Bruselu začal za zavřenými dveřmi projednávat žádost pedofilního vraha Marka Dutrouxe o propuštění do domácího vězení. Soudci rozhodnutí zveřejní 18. února. Dutroux nemá příliš velké šance na úspěch - nejen kvůli postoji úřadů, ale hlavně veřejnosti. Proti jeho žádosti se vyslovila i vězeňská správa a prokuratura, které se obávají recidivy. Dutroux unesl, věznil a sexuálně zneužíval šest dívek. Dvě zavraždil, další dvě nechal zemřít hlady. Za to dostal doživotní trest, ze kterého už si odpykal šestnáct let.

Šestapadesátiletý Dutroux, odsouzený v roce 2004 na doživotí, žádá, aby si zbytek trestu mohl odpykat v domácím vězení s elektronickým náramkem monitorujícím jeho pohyb.

Sám Dutroux i jeho advokát se zdrželi jakéhokoliv vyjádření pro média. Tisk už bývalého elektrikáře označil za „nejvíce nenáviděného zločince v celé Belgii“. Soud - už za Dutrouxovy nepřítomnosti - umožnil, aby se k pedofilově žádosti vyjádřily i jeho oběti.

„Ne. Marc Dutroux se vůbec nezměnil,“ konstatuje pedofilův lékař Michel Matagne.

Belgičané chtějí Dutrouxe za mřížemi
Zdroj: ČTK/AP/Geert Vanden Wijngaert

Dutroux odmátí platit za kadeřníka

Přelíčení se sice konalo za zavřenými dveřmi, nicméně i tak je to poprvé, co se Dutroux objevil na veřejnosti od června 2004, kdy byl odsouzen. Justiční palác v belgické metropoli střežilo 125 policistů a strážníků - aby Dutrouxovi zabránili v případném útěku a také aby vězně ochránili před demonstranty z řad krajní pravice, kteří volali po „oběšení za pedofilii“. Nakonec však bylo demonstrantů mnohem méně než reportérů, které zaskočilo, jak zpustle zarostlý vězeň vypadá, a to prý proto, že už půl roku odmítá platit za služby holiče a kadeřníka.

Dutroux byl pro tuto příležitost převezen z věznice v Nivelle a náklady na celou operaci se odhadovaly na 30 000 až 50 000 eur (asi 770 000 až 1,3 milionu Kč).

Belgický právní řád umožňuje předčasné propuštění po odpykání třetiny trestu. Tento předpoklad podle belgických médií Dutroux téměř splňuje, protože brzy uplyne třetina jeho pravděpodobného trestu, pokud se vezme v úvahu průměrný věk života.

Michelle Martinová
Zdroj: ČT24

Dutrouxovu exmanželku Michelle Martinovou, která mu pomáhala, soud loni předčasně propustil, zbytek života stráví v klášteře.

Případ v roce 1996 belgickou veřejnost šokoval. Dutroux už totiž předtím spáchal sexuální delikty, za které dostal třináctiletý trest. Přes varování jeho vlastní matky byl předčasně propuštěn.