Drážďanským seniorům pomáhá s pamětí návrat do minulosti

Horizont ČT24: Netradiční terapie pro pacienty s demencí (zdroj: ČT24)

Syn v obavě o zdraví své matky upoutané na lůžko pracně udržuje zdání, že ve Východním Německu zůstalo vše při starém. Nápad, který zajistil úspěch filmu Goodbye Lenin, se teď ujal i ve skutečném životě. Jeden z drážďanských penzionů pro seniory se rozhodl vrátit v čase a svým klientům trpícím demencí nabízí bydlení v době, kdy byli zdraví a vitální. A podle prvních výsledků se terapie daří.

Díky speciálně vybaveným společným prostorám se klienti penzionu Alexa v Drážďanech mohou vrátit o padesát let zpátky. Většina hostů jsou ženy trpící těžkou formou demence. A jakákoliv příjemná vzpomínka či dotyk s důvěrně známou věcí z minulosti jim viditelně ulevuje.

„Byl to úspěšný příběh od prvního dne. Lidé jsou opravdu šťastní, pokud poznají věci ze starých časů, na které byli a jsou zvyklí. Vědí si s nimi okamžitě rady a dostaví se pocit důvěry,“ vysvětluje ředitel penzionu Gunter Wolfram.

Účinky retro terapie objevili v drážďanském penzionu vlastně náhodou, když jenom pro zpestření vyzdobili společenskou místnost memorabilii z éry NDR. Ohlas byl nesmírně pozitivní, a tak byl princip rozšířen dál - do jídelny a kuchyně.

Senioři v drážďanském penzionu Alexa
Zdroj: ČT24

„Spolu s tím se začaly vracet dříve ztracené schopnosti. Obyvatelky, které už zůstávaly stranou, jsou podstatně aktivnější. Podílejí se na přípravě jídla, snídání, obědů. Jedí podstatně lépe než předtím,“ tvrdí Wolfram.

Podobný přístup, který vytváří pro klienty příznivé prostředí, oceňují i specialisté v lékařských oborech. „Paměťová terapie je využívána často, protože využívá toho, co je stále přítomno a samo o sobě funguje dobře, v podstatě automaticky,“ říká gerontoložka Herlind Meggesová.

Alzheimerovou chorobou a jinými formami demence trpí v rozvinutém světě miliony pacientů. Zatím neexistuje účinný lék, a tak se specialisté snaží alespoň oddálit nástup choroby a mírnit symptomy. Nostalgické výlety do mládí znamenají aspoň drobnou pomoc.