Navrhl Kushner Rusům založení tajné linky? Moskva záznamy rozhovorů nezveřejní

Horizont ČT24: Trump mění tým, Kushnerova pozice je zatím jistá (zdroj: ČT24)

Rusko nikdy nezveřejní záznam diskusí svého velvyslance ve Washingtonu Sergeje Kisljaka se zetěm a poradcem prezidenta USA Donalda Trumpa Jaredem Kushnerem. V Moskvě to prohlásil náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Publikování diplomatických rozhovorů by podle něj odporovalo zavedené praxi.

Americký list The Washington Post před deseti dny zveřejnil informaci o tom, že Kushner, Trumpův vrchní poradce a manžel jeho dcery Ivanky, koncem loňského roku s Kisljakem ve Washingtonu dojednával vytvoření chráněného komunikačního kanálu mezi USA a Ruskem v prostorách ruské ambasády. Zpráva vyvolala v USA skandál a demokratická opozice žádá vysvětlení.

Trump popírá jakékoli spojení s Moskvou a vyšetřování, které v této souvislosti vede FBI, označuje za hon na čarodějnice.

„Diplomatická práce má své zvyklosti, které neumožňují šířit se o obsahu pracovních kontaktů ruských velvyslanců a diplomatů, a to v USA ani nikde jinde ve světě,“ řekl Rjabkov. Žádné detaily o setkání Kisljaka s Kushnerem, pokud se uskutečnilo, proto zveřejněny nebudou, zdůraznil ruský diplomat.

Rusům se nelíbí úniky informací z Bílého domu

Rjabkov si stěžoval na úniky informací z Bílého domu do médií, které opakovaně kompromitují štáb Bílého domu. Taková praxe podle něj ohrožuje rusko-americké vztahy. „Nevíte, co se stane zítra: možná se obsah vašich diskusí objeví v CNN nebo na stránkách The Washington Post,“ řekl Rjabkov.

Americká média koncem minulého týdne uvedla, že FBI se o Kushnera zajímá v rámci objasňování údajného ruského ovlivňování amerických prezidentských voleb. Prý to ale neznamená, že by manžel Trumpovy dcery byl podezřelý ze spáchání nějakého deliktu či zločinu.

Trumpův právník nechce vypovídat

Kvůli vazbám na Rusko odmítl dobrovolně vypovídat před senátním výborem Trumpův důvěrník a osobní právní zástupce Michael Cohen. Kongres mu nyní zřejmě zašle oficiální obsílku, aby před zákonodárce předstoupil. 

„Odmítl jsem pozvání, neboť žádost byla bídně formulovaná, přehnaně obecná a nebylo možné na ni odpovědět,“ osvětlil Cohen televizi ABC News své rozhodnutí.

V lednu média uvedla, že Cohen se loni v srpnu tajně sešel v Praze se zástupci Kremlu, aby s nimi navázal kontakt. Cohen se proti těmto zprávám ohradil a prohlásil, že nikdy v Praze nebyl.

Trumpův tým čeká obměna, opouští jej poradce pro komunikaci

Mike Dubke
Zdroj: ČT24

Donald Trump, který se v sobotu vrátil z devítidenní zahraniční cesty, se podle agentury Reuters chystá obměnit část personálu v Bílém domě. Chystá se mimo jiné uvést do funkce nové poradce a také zkušené politické profesionály. Zdroje z Trumpova okolí uvádějí, že prezident chce do svého týmu přivést i odborníky z volební kampaně.

Po třech měsících ve funkci končí ředitel komunikace Bílého domu Mike Dubke. Svůj odchod nezdůvodnil, americká média jej nicméně dávají do souvislosti s vyšetřováním Trumpova týmu ohledně možných kontaktů s Rusy a úniku citlivých informací.

„Důvody mého odchodu jsou osobní, ale bylo mi velkou ctí sloužit prezidentu Trumpovi a jeho administrativě,“ sdělil Dubke v krátkém prohlášení.