Moskvou se prohnal nejničivější uragán za sto let. Vyžádal si zatím šestnáct mrtvých

V Moskvě zabíjel ničivý uragán (zdroj: ČT24)

Nejméně šestnáct obětí na životech si vyžádal silný poryv větru v Moskvě, na 170 lidí se zranilo. Uragán polámal asi tři a půl tisíce stromů a strhl střechy 30 domů. Na některých místech ruské metropole nefungovala doprava, 80 procent letů na letišti Šeremeťjevo se zdrželo. Podle rozhlasové stanice Echo Moskvy je uragán v metropoli nejničivější za posledních více než 100 let.

Na jednu z obětí spadla autobusová zastávka, kterou vítr vytrhl ze země. Většina mrtvých podlehla zraněním, která jim způsobily padající stromy. Dva lidé zemřeli, když na ně spadl altán.

„Všechno se to stalo během deseti minut. Velmi silný vítr začal foukat a okamžitě padaly stromy. Pokryly tu tři auta. Všechno skončilo rychle,“ konstatoval obyvatel Moskvy Victor. „Poškodilo mi to čelní sklo a zrcátka. Víc nevidím, protože podél auta leží velký strom,“ uvedla další obyvatelka ruské metropole Yekatěrina.

Podle starosty města Sergeje Sobjanina rodiny obětí obdrží peněžní kompenzace. V přepočtu asi čtyři sta tisíc korun. Sobjanin uragán označil za bezprecedentní. „Takovou katastrofu s tolika oběťmi nepamatuji,“ řekl.

„Podle posledních údajů se v nemocnicích nalézá 108 zraněných. Poškozeno je 243 domů, 135 sloupů pouličního osvětlení, přibližně dvě tisícovky aut a popadalo na 14 tisíc stromů,“ uvedl Sobjanin. Následky podle něj odstraňuje na 30 tisíc lidí s 5000 kusy techniky.

Lékaři v patnácti moskevských nemocnicích ošetřili na 170 lidí. Mezi hospitalizovanými pacienty je i 22 dětí. Jeden nezletilý je také mezi oběťmi. Osm raněných je ve vážném stavu.

Bez elektřiny kvůli špatnému počasí zůstalo v Moskvě přibližně 18 300 lidí. Spadlé stromy komplikovaly dopravu na letiště Vnukovo i jedné z linek moskevského metra. Více než polovina letů na všech letištích metropole měla zpoždění.

Silný vítr a prudký déšť zasáhl i jednu z rezidencí ruského premiéra Dmitrije Medvěděva. Několik třímetrových borovic spadlo na trávník a příjezdovou cestu v sídle šéfa vlády ve vesnici Gorki 30 kilometrů od Moskvy.

„Přes Moskvu přecházela poměrně výrazná studená fronta, na ní byl výrazný teplotní kontrast – na jedné straně ještě dopoledne do moskevské oblasti proudil teplý vzduch od jihozápadu. Ten byl i vlhký, takže v něm bylo hodně energie na to, aby na té studené frontě vznikala mohutná bouřková oblačnost. Ta následně odpoledne zasáhla část Moskvy,“ okomentoval proces meteorolog Michal Žák.

„Ty bouře mohly mít na některých místech i charakter supercely. Mohl se objevit i sestupný proud studeného vzduchu, který se u země projevuje právě jako velmi silný vítr s velmi ničivými účinky,“ poznamenal Žák.

Pondělní uragán v Moskvě byl podle agentury Interfax nejvíce smrtící od roku 1998, kdy ve městě zemřelo devět lidí a dalších 165 se zranilo. Podle meteorologů vítr a déšť, místy s kroupami, setrvají nad ruskou metropolí až do úterního rána.

Vydáno pod