Muže, kteří zemřeli poté, co se zastali dvou muslimek, lidé oslavují jako hrdiny

Pro rodiny obětí portlandského útoku se už vybraly miliony (zdroj: ČT24)

Z cestujících, kteří zaplatili životem za to, že se v příměstském vlaku v Portlandu na západě USA zastali dvou muslimek, jsou hrdinové. Oba muže ubodal v pátek odpoledne místního času pětatřicetiletý Američan Jeremy Joseph Christian, který mladé ženy urážel. Podle svědků na dívky křičel, že by všichni muslimové měli zemřít, protože léta zabíjejí křesťany.

Žen se zastal třiadvacetiletý vysokoškolský absolvent Taliesin Myrddin Namkai-Meche a třiapadesátiletý veterán a otec čtyř dětí Rick Best. Útočník je pobodal tak vážně, že jeden z nich zemřel na místě a druhý po převozu do nemocnice.

Další muž, jednadvacetiletý básník Micah David-Cole Fletcher, je ve vážném stavu v nemocnici. Podle policie ale mimo ohrožení života.

„Můj drahý chlapeček včera zemřel, když chránil dvě mladé muslimky proti rasistickému útočníkovi ve vlaku,“ napsala matka mladšího ze zavražděných na Facebooku. „Byl to přemýšlivý, skromný, chytrý, zvídavý a soucitný člověk. (…) A teď je pro mě hrdina,“ napsal profesor z univerzity, na které Namkai-Meche studoval.

„To byl přesně Rick – zasáhnout a pomoci někomu,“ vzpomínali kolegové na druhého zavražděného. Portlandský starosta Ted Wheeler řekl, že oba muži „zemřeli jako hrdinové v důsledku hrozivého aktu rasistického násilí“. Případ vyvolal vlnu solidarity, ve sbírce pro rodiny obětí už jsou miliony dolarů.

Policie útočníka krátce po činu zadržela a je ve vazbě. Podle agentury AP byl v minulosti trestaný kvůli loupeži a únosu. Na internetu se mezitím šíří videa útočníka z minulých týdnů, na kterých vyhrožuje muslimům a dalším skupinám.

Rada americko-islámských vztahů v souvislosti s útokem vyzvala amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby se postavil proti islamofobii, která je v USA podle ní na vzestupu. Rada šéfa Bílého domu také obvinila, že rostoucí nenávist vůči muslimům souvisí s jeho výroky.

Bílý dům v pondělí na oficiálním prezidentském twitterovém účtu portlandský incident odsoudil.