Španělský premiér: Žádné černé peníze jsem nedostal

Madrid – Španělský premiér Mariano Rajoy popřel, že by dostával nelegální peníze a slíbil, že příští týden zveřejní své majetkové poměry včetně daňových přiznání. Letitý skandál znovu rozdmýchal v minulých dnech deník El País, podle kterého pravidelné platby od podnikatelů brali nejen straničtí pokladníci, ale i čelní politici vládní strany, včetně premiéra.

„Nikdy jsem nedostal černé peníze,“ prohlásil Rajoy na zasedání špiček vládní Lidové strany, které také předsedá. „Má daňová a majetková přiznání budou od příštího týdne zpřístupněna na internetu všem občanům,“ dodal. S aférou se hodlá vypořádat „s největší otevřeností“.  

Mariano Rajoy:

„Není to pravda. Nikdy, opakuji, nikdy jsem nepřijal jakýkoliv úplatek. Ať už to mělo být v této straně, nebo kdekoliv jinde. Je to lež. Kdokoliv tvrdí opak, tak nemluví pravdu, a to říkám s naprostým klidem.“

Deník El País v minulých dnech napsal, že straničtí pokladníci, ale i čelní politici vládní strany brali pravidelně peníze od podnikatelů. Na důkaz otiskl ukázky údajných tajných účtů, na kterých jsou částky v desítkách tisíc eur u jmen lidoveckých špiček včetně premiéra. 

Lidovci vzápětí pravost údajných účtů zpochybnili a sám Rajoy v první reakci nařídil najmout externího auditora, aby provedl nezávislou kontrolu. O skandál se už zajímá i státní žalobce, který údajné platby vyšetřuje.

Před budovou vládní levicové strany se dnes sešla skupinka demonstrantů, kteří kvůli aféře požadovali demisi kabinetu. Sídlo střeží policisté. Několik stovek lidí na stejném místě protestovalo také ve čtvrtek a v pátek v noci.