Vyčerpaná Pussy Riot skončila ve vězeňské nemocnici

Moskva – Naděžda Tolokonnikovová, jedna z vězněných členek punkové kapely Pussy Riot, je ve vězeňské nemocnici. Stěžuje si na silné bolesti hlavy a celkové vyčerpání. To je prý důsledkem přísného vězeňského režimu. Hospitalizaci nejprve oznámila její kolegyně z kapely, posléze ji potvrdily i úřady.

Vězeňská služba potvrdila, že „odsouzená je na vyšetření v nemocnici“, kam byla přeložena na přání své a svého obhájce. Další podrobnosti však dozorci nesdělili. Její kolegyně z kapely Jekatěrina Samucevičová ale byla sdílnější. 

Tolokonnikovová je podle ní vyčerpaná. „Na své zdraví si stěžuje už delší dobu,“ uvedla. Tolokonnikovová má prý už několik měsíců ukrutné bolesti hlavy, je navíc unavená z práce ve věznici. Pracuje jako šička. „Problém je v tom, že ji nenechají po práci odpočinout. Stěžuje si na vyčerpání, na obrovské vyčerpání,“ říká Samucevičová. Ve věznici v Mordvinsku platí velice přísný režim, její kolegyně musela každé ráno do práce od pěti hodin. „Už od soudního procesu trpí bolestmi hlavy, které jsou možná důsledkem vážnějšího onemocnění,“ dodala. 

Třiadvacetiletá Tolokonnikovová si odpykává dvouletý trest odnětí svobody. Odsouzena byla spolu s dvěma dalšími punkerkami za loňské vystoupení v moskevském chrámu Krista Spasitele, kde Pussy Riot zpívaly Bohorodičko, vyžeň Putina. Jekatěrině Samucevičové jako jediné člence kapely odvolací soud změnil trest na podmínku.

Na podmínky ve vězení si stěžuje i třetí odsouzená punkerka Marija Aljochinová, která se právě soudí s vedením káznice kvůli uloženým kázeňským trestům; ty by jí mohly zabránit v případném podmínečném propuštění.

Vydáno pod