Breivik tvrdí, že ho chtějí dohnat k sebevraždě

Oslo – Norský masový vrah Anders Behring Breivik tvrdí, že ho ve vězení mučí. Stěžuje si na izolaci a důkladné osobní prohlídky. Už kvůli tomu podal na policii oficiální stížnost. Breivik je přesvědčen, že ho chtějí dozorci dohnat k sebevraždě. Ve vězení si odpykává 21letý trest, v červenci 2011 totiž zabil celkem 77 lidí, když nejprve odpálil bombu v Oslu a pak postřílel lidi na táboře na ostrově Utöya.

„Breivik podal stížnost na policii kvůli mučení,“ oznámil jeho právník Tord Joret. „Domnívá se, že se mu pokoušejí vytvořit podmínky ve vězení co nejnesnesitelnější, aby ho dohnali k sebevraždě,“ dodal. 

Breivikovi vadí především izolace od ostatních lidí. Svůj trest si odpykává sám v cele o třech místnostech. „Breivik říká, že je už půldruhého roku zcela izolovaný od ostatních spoluvězňů, že je vystavován ponižujícím tělesným prohlídkám a že nemá možnost si vyvětrat nebo se nějak zabavit,“ tvrdí jeho právník. 

Ředitel věznice už dřív zdůvodňoval, proč je Breivik sám na cele, obavami, že by mohl spoluvězně vzít jako rukojmí. „Přijali jsme mnoho opatření, která mají zamezit tomu, aby si vzal někoho jako rukojmí, což by pro něj mohla být jediná cesta, jak by se dostal přes všechna bezpečnostní opatření, která jsou zavedena mezi ním a svobodou,“ uvedl již v létě v novinách. 

Věznice Ila
Zdroj: ISIFA/EPA/MORTEN HOLM

Vězeň si také stěžuje, že nemá s kým promluvit o své ideologii. „Chce vysvětlit, co udělal a proč to udělal, a odstranit nedorozumění, ale domnívá se, že je cenzurován, protože cokoli řekne, může být interpretováno jako navádění k násilí,“ uvedl dále Joret. 

Policie se teď tedy bude zabývat Breivikovými stížnostmi na norskou ministryni spravedlnosti Grete Faremovou a Knuta Bjarkeida, ředitele věznice Ila na předměstí Osla. Ministryně okomentovala Breivikovu stížnost slovy, že každý má v Norsku právo stěžovat si. „Případ je velmi dobře zdokumentovaný, takže policie bude mít k dispozici veškeré informace,“ dodala. 

Na podmínky ve vězení si přitom Breivik stěžoval už loni na podzim ombudsmanovi, podle právníka se ale dosud nedočkal odpovědi.

Vydáno pod