Dvaatřicet mrtvých po výbuchu v sídle mexické ropné firmy

Mexiko - Při výbuchu v sídle mexické státní ropné společnosti Pemex zemřelo 32 lidí. Dalších asi 100 je zraněných. Počet obětí podle místní televize ještě může růst, desítky jich totiž nejspíš zůstaly zasypány pod troskami. Exploze otřásla přízemím administrativní budovy těsně vedle víc než 50patrového mrakodrapu. Příčina zatím není jasná.

Silná exploze otřásla přízemím administrativní budovy ropné společnosti Pemex v rušné čtvrti mexické metropole. Tři patra jsou vážně poškozená. Úřady ze sídla společnosti evakuovaly víc než 3 500 lidí. Příčiny výbuchu zatím nejsou jasné - podle místní televize se Pemex budovu snažil evakuovat ještě před explozí, údajně kvůli problémům s elektrickým systémem. 

Nad budovou vysokou 214 metrů se vznášel oblak černého dýmu. Silná exploze otřásla přízemím administrativní budovy ropné společnosti Pemex v rušné čtvrti mexické metropole. „Viděli jsme tu explozi. Její síla vysklila okna v několika patrech. Bylo to ohromující,“ říká svědkyně. „Najednou se vše otřáslo, první patro bylo plné trosek, přestal jít proud,“ doplňuje jeden ze zaměstnanců Cristian Obele. Střepy z rozbitých oken se rozlétly na všechny strany. 

Nad místem zkázy krouží vrtulníky, zasahují tady hasiči. Záchranáři se snaží vyprostit lidi, kteří uvízli uvnitř. 

Miguel Angel Osorio Chong, mexický ministr vnitra:

„Došlo k explozi. V daném okamžiku ale chybělo málo k tomu, aby se podařilo lidi evakuovat. K výbuchu došlo nedaleko místa, kudy lidé vcházeli a vycházeli.“

Administrativní komplex byl postaven v roce 1984. Jde o druhou nejvyšší budovu v mexické metropoli. Mrakodrap má odolat i velmi silnému zemětřesení.

„Ještě nemáme konečnou zprávu o příčině,“ řekl prezident Enrique Peňa Nieto reportérům a slíbil pečlivé vyšetřování i vyvození odpovědnosti podle zákona. Odmítl také spekulovat o příčině výbuchu. Objevily se totiž teorie sahající od elektrického zkratu až po možný útok.

Zdroje ze samotného koncernu Pemex tvrdí, že se přehřála klimatizace budovy. Jiní zmiňují možnost výbuchu plynu. Někteří svědci hovoří o dvou detonacích.

Ropná společnost Pemex už má za sebou několik tragických událostí. Naposledy loni v září zemřelo při požáru plynového zařízení na severu Mexika 30 lidí. Společnost patří mezi největší ropné koncerny světa, loni zaznamenala obrat ve výši 32 miliard dolarů (přes 603 miliard korun).

Výbuch v sídle ropné společnosti v Mexiku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod