Egypt bombardoval tábory v Libyii, odkud zřejmě vzešli vrazi koptských křesťanů

Egyptské letectvo bombardovalo tábory v Libyi, kde byli podle Káhiry vycvičeni teroristé, kteří v pátek zabili při útoku jižně od egyptského hlavního města 29 koptských křesťanů a dalších 24 zranili. K útoku se v sobotu přihlásili radikálové z tzv. Islámského státu. Na pohřeb obětí útoku se do kostela v egyptské vesnici Dajr Džarnús dostavily tisíce koptských křesťanů. Oplakávání obětí se po chvíli proměnilo v hněv a mladí koptové vyrazili na protestní pochod.

„Státy, které podporují terorismus, budou potrestány,“ prohlásil egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v televizním projevu. Oznámil, že nařídil letecké útoky na tábory teroristů. Egyptská armáda jich šest provedla v pátek večer poblíž města Derna ve východní Libyi.

K operaci prý letectvo přistoupilo poté, co se ukázalo, že z táborů vzešli ozbrojenci, kteří zaútočili na koptské křesťany v provincii Mínja jižně od Káhiry. Podle místních tábory v okolí Derny využívají bojovníci patřící k radikální skupině Madžlis aš-Šúrá.

Východolibyjské síly oznámily, že se na leteckých útocích rovněž podílejí. Podle nich byly nálety namířeny na extremisty napojené na síť Al-Káida, pozemní operace bude následovat.

Masakr cestou do kláštera

Neznámí střelci v pátek zaútočili na autobus a další vozidla v provincii Mínja jižně od Káhiry. Při útoku přišlo o život nejméně 29 lidí a dalších 24 osob bylo zraněno. Mezi mrtvými byla i řada dětí.

Pohřeb sedmi obětí pátečního útoku
Zdroj: ČTK/ZUMA

Autobus a další vozidla v pátek mířila do kláštera svatého Samuela, jenže je podle svědků zastavilo asi osm až deset maskovaných mužů ve vojenských uniformách a následně na věřící začali střílet.

Egyptské ministerstvo vnitra uvedlo, že teroristé na místo přijeli ve třech vozech. Ženám prý sebrali veškeré zlaté šperky. Když z místa ujížděli, jednomu vozu praskla pneumatika, proto zastavili nákladní vůz, zabili jeho posádku, kterou tvořili koptští zedníci, a v odcizeném voze ujeli.

Smutek má blízko ke hněvu

„Krví a duší budeme bránit náš kříž… Pomstíme se za ně, nebo zemřeme jako oni,“ volali mladí koptové, kteří po smuteční sešlosti zahájili pochod. Pohřební modlitba za sedm z obětí masakru v kostele v Dajr Džarnús se konala v koptštině, což je poslední živý jazyk, který je příbuzný staré egyptštině.

„Zasloužili si to snad? Jen šli do práce a pak je zabili,“ řekl jedna žena na pohřbu o zabitých zednících. „Bůh se za nás pomstí. Nebudeme páchat násilí, protože jsme křesťané a máme lásku v srdci. Stačí, že oni skončí v pekle,“ dodala.

I k dřívější sérii útoků na křesťany se přihlásil IS

Páteční masakr následoval po sérii předchozích útoků na koptské křesťany, k nimž se také přihlásila radikální organizace tzv. Islámského státu.

Islamisté, jejichž cílem je svržení vlády prezidenta Abdala Fattáha Sísího, znásobili útoky v Egyptě po svržení tehdejšího islamistického prezidenta z nyní zakázaného Muslimského bratrstva Muhammada Mursího v roce 2013. Radikálové koptské křesťany viní z toho, že podporovali sesazení Mursího.

Egypťané oplakávají oběti útoků
Zdroj: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

V zemi platí tříměsíční výjimečný stav poté, co na začátku dubna zabili sebevražední atentátníci ve dvou kostelech - v Tantě a v Alexandrii - 45 lidí. K tomuto masakru se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Radikálové tehdy varovali před dalšími útoky. Koptská menšina tvoří asi deset procent z 94 milionů obyvatel Egypta a je největším křesťanským společenstvím na Blízkém východě.