Další Abediho bomby mohly skončit u džihádistů, obává se britská policie

Události: V Británii panuje obava z dalších bomb (zdroj: ČT24)

Manchesterský sebevražedný atentátník Salman Abedi možná vyrobil více bomb, přičemž některé se mohly dostat do rukou extremistů, obává se policie. Píše o tom britský Telegraph. Počet zadržených v souvislosti s atentátem mezitím vzrostl na deset. Při útoku zemřelo 22 lidí včetně dětí.

Abedi měl v pronajatém bytě „továrnu na bomby“, oznámila policie, která jej prohledávala. Na místě prý bylo obrovské množství výbušných látek a dalších komponent. Podle vyšetřovatelů si zřejmě sestrojil bombu sám poté, co se to naučil v Libyi, kde strávil nějaký čas před útokem.

Množství nebezpečného materiálu v jeho bytě napovídá, že mohl sestavit víc takových zařízení, jaké zabilo desítky lidí po koncertě Ariany Grandeové v Manchester Aréně. „Panují obavy, že to stačilo k výrobě dvou nebo tří bomb. Nemůžeme to vyloučit,“ sdělil Telegraphu bezpečnostní zdroj.

„Tohle není něco, co dáte dohromady poté, co si přečtete knihu nebo se podívate na video na YouTube. Musíte strávit nějaký čas v táboře, možná v Libyi, kde se to naučíte. Pokud máte dovednosti i materiál, sestavit samotné zařízení pak lze poměrně rychle,“ podotkl bývalý důstojník metropolitní policie David Videcette.

Podle amerického činitele z předběžného vyšetřování vyplývá, že Abedi pravděpodobně absolvoval výcvik u Islámského státu (IS) v Sýrii. IS se k útoku přihlásil - Abediho označil za jednoho z vojáků chalífátu. 

Motivem Abediho činu prý byla touha po pomstě za zabití přítele gangem výrostků, což považoval za čin motivovaný nenávistí vůči muslimům. Uvedl to přítel rodiny Abediových. Ta pochází z Libye, kde tamní protiteroristická jednotka zadržela mladšího bratra a otce předpokládaného atentátníka.

„Podle zprávy policie byl (Salman Abedi) radikalizován už rok předem. Choval se velice podivně. Objevil se rozhovor s ředitelem mešity, kam nějaký čas docházel, který ho pro absolutní nedisciplovanost vyhodil a zakázal mu tam přístup,“ upozornil publicista Jan Jůn.

Ve vazbě nyní zůstává kvůli útoku osm lidí poté, co jeden muž a žena byli propuštění bez vznesení obvinění. Zadrženým je mezi 18 a 38 lety. Šéf manchesterské policie Ian Hopkins ve čtvrtek oznámil, že dosavadní zatčení ve snaze rozkrýt možnou teroristickou síť zodpovědnou za útok jsou „významná“.

Náměstek ministryně vnitra Ben Wallace ale odmítl výzvy, aby úřady preventivně pozatýkaly zhruba tři tisíce lidí, kteří jsou na vládním teroristickém seznamu. Podle Wallace by to bylo „kontraproduktivní“. „Většina (zadržených) by pocházela z muslimské komunity. To by tu komunitu obrátilo proti nám, a to naše policie nechce. Každý policista či policistka by vám řekl, že je to špatný nápad,“ zdůraznil.

Britská vláda by ale podle Wallace měla získat nástroje, jak donutit společnosti jako Facebook, aby mnohem rychleji z internetu odstraňovaly nebezpečný obsah.

Výměna informací mezi Londýnem a Washingtonem už zase probíhá

Premiérka Theresa Mayová po čtvrteční schůzce vládního výboru pro mimořádné situace potvrdila, že v Británii zůstává v platnosti kritický, tedy nejvyšší stupeň ohrožení terorismem. Vláda ale nemá žádné konkrétní informace, že by během akcí plánovaných na prodloužený víkend hrozil útok.

Britská policie už obnovila výměnu informací se svými partnery v USA, kterou na méně než 24 hodin přerušila po únicích do médií.

Rex Tillerson a Boris Johnson
Zdroj: Reuters

Šéf protiteroristického policejního útvaru Mark Rowley uvedl, že Spojené státy poskytly Británii „nové záruky“. „Velice si ceníme zásadního vztahu s našimi spolehlivými partnery po celém světě, s nimiž můžeme spolupracovat a sdílet citlivé informace ve snaze porazit terorismus a ochránit veřejnost doma i v zahraničí,“ poznamenal Rowley.

Šéf americké diplomacie Rex Tillerson po setkání se svým britským protějškem Borisem Johnsonem uvedl, že Spojené státy přebírají za únik informací plnou odpovědnost. „Samozřejmě litujeme, že se to stalo,“ uvedl Tillerson.

Už ve čtvrtek odsoudil úniky také americký prezident Donald Trump. Přislíbil jejich důkladné prošetření a potrestání viníků.