Mursí vysvětluje v Německu, že proti Židům nic nemá

Káhira/Berlín - Egyptský prezident Muhammad Mursí navštívil Berlíně, kde musel mimo jiné vysvětlovat své sporné výroky o Židech. Ujistil, že proti nim rozhodně nic nemá a že jeho předchozí výroky byly vytržené z kontextu. Kvůli rostoucímu napětí v Egyptě ale Mursí svoji návštěvu zkrátil a vrací se domů.

„Nemám nic proti židovské víře, nejsem proti Židům, kteří praktikují svou víru,“ ujišťoval dnes v Berlíně Mursí. „Jak jsem už řekl, ta slova byla vytržena ze souvislostí,“ odkazoval na své kontroverzní výroky v minulosti.

Ve volebním klipu z roku 2010 Mursí vyzývá stoupence Muslimského bratrstva, aby své „děti a vnuky vychovávali v nenávisti k židům a sionistům“. Letos v lednu pak označil Židy jako pijavice a potomky opic a prasat. V Egyptě byla tehdy zrovna na návštěvě delegace amerických senátorů a Mursí při setkání s nimi prohlásil, že americká média jeho slova zkreslila, jelikož jsou ovládána Židy.

Zdůvodnění o vytrhávání z kontextu opakoval dnes v Německu: „Hovořil jsem tehdy o praktikách a chování věřících jakéhokoli vyznání, kteří prolévají krev nebo útočí na nevinné lidi a civilisty. Toto chování odsuzuji.“

Muhammad Baradej
Zdroj: ČT24

Baradej vybídl Mursího k dialogu

Prominentní představitel egyptské opozice a nositel Nobelovy ceny za mír Muhammad Baradej vybídl k setkání s prezidentem Muhammadem Mursím, na kterém by opozice s vládními činiteli diskutovala o řešení krize v zemi. Mursí již dříve pozval opozici k jednání v takzvaném národním dialogu, ta ale pozvání odmítla. „Je naléhavě nutné, aby se uskutečnilo setkání prezidenta, ministrů obrany a vnitra, vládních stran, salafistického proudu s (opoziční) Frontou národní spásy, na němž by byla dohodnuta neodkladná opatření k ukončení násilí a k zahájení seriózního rozhovoru,“ uvedl Baradej, který je koordinátorem opoziční Fronty.

Opozice v pondělí Mursího pozvání k účasti v národním dialogu odmítla a prezidentovu iniciativu označila jako „nesmyslnou“. Pro svou případnou účast přitom stanovila několik podmínek včetně jmenování „vlády národní jednoty“ nebo vytvoření komise, která by navrhla změnu kontroverzní ústavy. Prezident by podle opozice měl také přijmout odpovědnost za střety z posledních dní, kvůli nimž opozice na pátek vyzvala k dalším protestům.

Baradej dnes podmínky opozice k účasti na dialogu s Mursím zopakoval. Mursí v Berlíně dialog nevyloučil. Zdůraznil ale, že Egypt bude fungovat podle zákona, a ne podle diktátu armády. Odmítl se ale znovu zavázat k sestavení vlády národní jednoty. Řekl pouze, že o podobě příští vlády rozhodne nový parlament, který vzejde z jarních voleb.

Prezident Mursí na návštěvě Německa
Zdroj: ČTK/AP/Michael Sohn

Bilance sedmidenních nepokojů stoupla na nejméně 54 mrtvých. Dnes byli podle bezpečnostního zdroje této agentury zabiti dva muži při střelbě na okraji káhirského náměstí Tahrír. Policie v oblasti Tahríru zasahovala slzným plynem proti desítkám demonstrantů, kteří na ni házeli kameny. Kdo střílel, ale prý jasné není.

Nejnovější vlna pouličního násilí je nejvážnější od červnového nástupu Mursího do úřadu. Střety pokračují i poté, co byl na severu země vyhlášen výjimečný stav a zákaz nočního vycházení. Opatření vyvolala další vlnu nevole, proto Mursí posléze guvernérům provincií postižených restriktivními kroky dovolil, aby zákaz nočního vycházení zrušili nebo omezili dobu, po kterou platí.