Obama chce dát naději ilegálním imigrantům

Las Vegas - Americký prezident Barack Obama vyzval Kongres k urychlené reformě imigrační politiky. Zhruba 11 milionů ilegálních přistěhovalců ve Spojených státech podle něj musí mít perspektivu získání občanství USA. Obama v projevu také zdůraznil, že pro kvalifikované přistěhovalce by mělo být v budoucnu snadnější získat povolení k trvalému pobytu v USA.

Šéf Bílého domu apeloval na „zdravý rozum“. Reforma by podle něj posílila i americkou ekonomiku. Upozornil, že pokud z Kongresu v dohledné době nevzejde nová legislativa, navrhne svou vlastní a předloží ji zákonodárcům k hlasování.

„Je třeba, aby Kongres zvolil komplexní přístup, jenž se konečně bude zabývat 11 miliony neregistrovaných imigrantů,“ prohlásil Obama. Nepřímo tak podpořil iniciativu skupiny senátorů, kteří v pondělí představili nadstranický plán imigrační reformy.

Senátorský návrh ovšem zároveň předpokládá lepší zabezpečení hranic země, což požadují především republikáni. Dalším sporným bodem by mohla být otázka, zda přistěhovaleckým homosexuálním párům poskytnout stejná práva jako heterosexuálům.

Podle senátorského plánu by se odhadovaných 11 milionů přistěhovalců bez dokumentů mohlo registrovat na vládních úřadech, zaplatit pokutu a pak dostat podmíněné povolení k pobytu, které jim umožní pracovat. Po nějaké době by mohli požádat o trvalé povolení k pobytu.

Obama za své loňské znovuzvolení vděčí do značné části právě přistěhovalcům, kteří většinou pocházejí z latinskoamerických zemí. Reformu imigrační politiky si Obama vytyčil jako jednu z hlavních priorit začínajícího druhého čtyřletého funkčního období - společně se zpřísněním zákonů o držení střelných zbraní, bojem proti změnám klimatu a snižováním zadlužení země.

Například deník Washington Post píše o nejdůležitější reformě přistěhovalecké legislativy za posledních 30 let. Poslední větší reformy přistěhovalecké politiky USA se datují do roku 1986. Od té doby pokusy o reformy obvykle narážely na odpor konzervativních republikánů, kteří jsou proti „amnestii“ pro ilegální přistěhovalce.