Lukašenko odvolal své dva nejbližší spolupracovníky kvůli výbuchu

Minsk - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko dnes odvolal z funkcí své dva blízké a vlivné spolupracovníky, tajemníka Bezpečnostní rady Viktora Šejmana a šéfa prezidentské kanceláře Henadze Njavyhlase, které obvinil z toho, že nezabránili nedávnému bombovému útoku v Minsku. Podle Lukašenka příslušné bezpečnostní služby nezajistily bezpečnost lidí, což by prý měla být jejich prvořadá povinnost.

K výbuchu minulý týden došlo na koncertě ke státnímu svátku. Osobně byl přítomen i Lukašenko, exploze zranila na 50 lidí. Lukašenko tvrdil, že nepovažuje výbuch za atentát proti své osobě. Úřady incident označily za výtržnictví.

Tajemník Bezpečnostní rady Šejman dříve býval i prezidentovým kancléřem a také generálním prokurátorem. Zpráva Parlamentního shromáždění Rady Evropy jej řadila mezi funkcionáře zapletené do „zmizení“ nepohodlných osob v Bělorusku v letech 1999 a 2000.

Policejní vyšetřování exploze zatím nikam nevede. Policie tvrdí, že pátrá po snědém muži, který měl krátce před výbuchem podle svědků zanechat v parku pod stromkem podezřelý balíček.

Běloruská opozice ovšem hned po incidentu vyslovila podezření, že výbuch by mohl být připravenou provokací Lukašenkova režimu. Předseda opoziční Běloruské lidové fronty „Obroda“ Vincuk Vjačorka varoval, že režim by si mohl vzít výbuch za záminku a použít ho v boji proti politickým protivníkům.

Západ už delší dobu obviňuje Lukašenka, blízkého spojence Ruska, z autoritářských metod vládnutí. Spojené státy a Evropská unie zakázaly Lukašenkovi a některým jeho spolupracovníkům vstup na svá území a obvinily ho, že volby, které v roce 2006 vedly k jeho znovuzvolení do čela státu, zfalšoval.