Macron chce prodloužit výjimečný stav, jeho hnutí by zvítězilo v parlamentních volbách

Francouzský prezident Emmanuel Macron chce prodloužit trvání výjimečného stavu v zemi až do 1. listopadu. Po setkání bezpečnostní rady státu o tom informoval Elysejský palác. Výjimečný stav platí ve Francii od teroristických útoků v Paříži z 13. listopadu 2015, které si vyžádaly 130 obětí. Macron už také pracuje na zákonech, které by měly bezpečnost v zemi posílit natrvalo.

Naposledy schválily obě komory francouzského parlamentu prodloužení výjimečného stavu loni v polovině prosince. Učinily tak tehdy již popáté a to mimo jiné vzhledem k prezidentským a parlamentním volbám v letošním roce.

Nyní by měl výjimečný stav platit přinejmenším do letošního 15. července. Macron by jej chtěl ale prodloužit ještě o tři a půl měsíce.

Výjimečný stav kromě jiného umožňuje výkonné moci nařizovat podezřelým osobám domácí vězení, domovní prohlídky, zakazovat průvody, prohledávat zavazadla či auta a také například zavřít místa plánovaná pro schůzování.

Podobné širší pravomoci policie a dalších složek kritizují ochránci lidských práv. Podle průzkumů provedených v souvislosti s posledním prodloužením výjimečného stavu s nimi ale souhlasí většina obyvatel.

Podle Elysejského paláce chce prezident v následujících týdnech připravit také nová bezpečnostní opatření i příslušné zákony, které by bezpečnost ve Francii posílily natrvalo.

Macronovo centristické hnutí Republika v pohybu (LREM) by podle čerstvých průzkumů výrazně zvítězilo ve francouzských parlamentních volbách, jež proběhnou v červnu. Druzí by skončili konzervativní Republikáni, jen těsně před nacionalistickou Národní frontou (FN) Marine Le Penové.