Papež mluvil na Trumpa španělsky a věnoval mu svou encykliku o životním prostředí

František věnoval Trumpovi knihy o ekologii (zdroj: ČT24)

Papež František přijal ve vatikánském Apoštolském paláci k audienci amerického prezidenta Donalda Trumpa. Začátek setkání dvou státníků, které rozdělují diametrálně odlišné názory na řadu problémů včetně migrace a ekologie, proběhl v poněkud chladné atmosféře. Po zhruba půlhodinové diskusi se ale rozcházeli v o poznání přátelštější náladě. František vyzval Trumpa k mírové politice a věnoval mu svou encykliku o životním prostředí.

František se navzdory oficiálnímu protokolu rozhodl během setkání použít místo italštiny španělštinu. „Se vší pravděpodobností aby připomněl mexické spoluvěřící,“ okomentoval redaktor italské televize RAI Josef Kašpar.

Papež Trumpovi věnoval malou skulpturu olivovníku symbolizujícího mír, dále podepsaný výtisk své výzvy z roku 2017 s názvem „Bez násilí – Styl politiky pro mír“ a svou encykliku z roku 2015, ve které se zabývá životním prostředím a změnami klimatu. „Přečtu si je,“ slíbil prezident. Trump na oplátku Františkovi předal box s knihami Martina Luthera Kinga.

Jednání papeže a amerického prezidenta bylo očekáváno s velkým zájmem kvůli jejich poměrně ostré veřejné výměně názorů během loňské prezidentské kampaně v USA. František například kritizoval záměr Donalda Trumpa vybudovat zeď na hranici s Mexikem. Prohlásil, že člověk pomýšlející na budování zdí místo mostů „není skutečný křesťan“, což Trump označil za „hanebný“ výrok.

Papež František je čím dál tím více uznáván nejen jako mravní autorita, ale také jako schopný vyjednavač. Objevila se už i zmínka o tom, že by papež mohl hrát roli prostředníka při jednáních se Severní Koreou.
Jaroslav Šebek
historik

Během kampaně se americký miliardář o Vatikánu několikrát nelichotivě zmínil. „Kdyby byl Vatikán napaden Islámským státem, což, jak víme, je jeho konečným cílem, můžu vám říct, že papež by si úpěnlivě přál, aby se Donald Trump stal prezidentem,“ řekl budoucí šéf Bílého domu na jednom z mítinků.

Chladné přijetí, vtípky a Trumpův slib, že nezapomene

Podle znalců vatikánských zvyklostí bylo setkání papeže s prezidentem v úvodu dost chladné, zejména z Františkovy strany. Trump působil zaraženě a první stisk ruky provázely vážné tváře bez úsměvu. Trump ujistil, že setkání s papežem je pro něj velkou ctí.

Po skončení půlhodinového soukromého rozhovoru s Trumpem a setkání s jeho manželkou Melanií panovala mezi oběma státníky mnohem uvolněnější a přátelštější atmosféra. Došlo i na úsměvy, když se papež obrátil na Melanii a zeptal se: „Co mu dáváte k jídlu? Poticu?“ Potica je velmi oblíbeným moučníkem ve Slovinsku, odkud Trumpová pochází.

„Děkuji, děkuji. Nezapomenu, co jste říkal,“ slíbil prezident, když z papežovy pracovny odcházel.

Trump a František při výměně darů
Zdroj: Reuters/Alessandra Tarantino

Návštěva Vatikánu symbolicky uzavřela Trumpovu cestu do středisek tří světových náboženství – muslimské Saúdské Arábie, židovského státu a vatikánského centra římských katolíků. 

Papežské přijetí muselo být kvůli konání tradiční středeční generální audience naplánováno už na 8:30 SELČ, což je na vatikánské poměry brzké ráno. Trump se po setkání s Františkem vydal na prohlídku svatopetrské baziliky a Sixtinské kaple.

Donald Trump ve Vatikánu
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Greenpeace nechali Trumpovi na bazilice vzkaz

Navzdory přísným bezpečnostním opatřením se podařilo aktivistům z hnutí Greenpeace promítnout na kupoli svatopetrské baziliky vzkaz věnovaný právě Donaldu Trumpovi. Nápis „Planeta Země na prvním místě“ odkazoval k Trumpovu předvolebnímu heslu „Amerika na prvním místě“.

Aktivisté promítali nápis pomocí silných světlometů z ulice Via della Conciliazione, která vede na Svatopetrské náměstí. Policisté akci přerušili až zhruba po deseti minutách.

Greenpeace nechali Trumpovi vzkaz
Zdroj: ČTK/AP/Bente Stachowske

Krátkou návštěvu Říma ukončí Trump odpoledne, kdy odcestuje do Bruselu. Tam ho kromě oficialit a dvoustranných jednání čeká ve čtvrtek i setkání s představiteli Evropské unie a summit Severoatlantické aliance.