Oběti masakru v Manchesteru. Nejmladší z nich je osmiletá Saffie Rose Roussosová

Útok v Manchesteru - noční můra pro rodiče dětí (zdroj: ČT24)

Po pondělním teroristickém útoku v Manchesteru se začínají objevovat první jména obětí. Nejmladší je osmiletá Saffie Rose Roussosová, jejíž fotografie se jako symbol masakru objevila na titulní stránce středečního vydání řady britských novin. Při útoku zahynulo 22 lidí.

Všechny ty děti vyrazily za svým idolem, chtěly si to jen užít a takhle to skončilo.
Kelly
návštěvnice koncertu

Pondělní koncert Ariany Grande byl vyprodaný. Většinu publika ve dvacetitisícové Manchester Aréně tvořili teenageři, především mladé dívky, pro které je americká zpěvačka a herečka velkým idolem.

„Útok na nevinné děti nás všechny naplňuje pocitem opovržení, byl to ten nejodpornější čin, jaký je možné si představit,“ prohlásil starosta města Andy Burnham na adresu atentátníka Salmana Abediho, který se odpálil v davu lidí odcházejících z koncertu.

Pro stovky rodičů odstartovaly první zprávy o útoku zoufalé pátrání, jestli jejich potomci nejsou mezi zraněnými nebo dokonce mrtvými. „Je to ten vůbec nejhorší pocit: vědět, že vaše dcera je na místě a vy ji nemůžete najít. Nevíte, jestli je mrtvá, nebo živá,“ popsala tragické chvíle Charlotte Campbellová. 

Její patnáctiletá dcera Olivia Campbellová už je mezi potvrzenými oběťmi. Fotografie Olivie, kterou zveřejnila její matka ve snaze ji najít, byla od úterního rána ve velkém sdílená na sociálních sítích.

První potvrzenou obětí se stala Georgina Bethany Callanderová, středoškolská studentka zdravotnických a sociálních služeb. Byla velkou obdivovatelkou zpěvačky, před dvěma lety se jí povedlo „ulovit“ společný snímek. Podle britských médií zemřela v nemocnici, do poslední chvíle s ní byla u lůžka její matka.  

Při atentátu zemřeli osmnáctiletá Georgina Callanderová, osmadvacetiletý John Atkinson, devětadvacetiletý Martyn Hett a dvaatřicetiletá Kelly Brewsterová a také Alison Howeová a Lise Leesová, které ve vstupní hale manchesterské arény, kde k sebevražednému útoku došlo, čekaly na příchod svých patnáctiletých dcer z koncertu.

Mezi oběťmi je také polský pár Angelika a Marcin Klisovi. Potvrdil to ministr zahraničí Witold Waszczykowski. „Rodiče přišli po koncertu (do manchesterské arény), aby vyzvedli své dcery a bohužel máme informaci, že jsou mrtví,“ řekl ministr soukromému rádiu RMF FM. „Děti jsou v bezpečí,“ dodal. Ve vstupní hale zahynula také padesátiletá Jane Tweddleová-Taylorová, která přišla s kamarádkou vyzvednout její dceru.

Podle českého ministerstva zahraničí nejsou mezi oběťmi útoku žádní Češi.

Dvacet zraněných je v kritickém stavu

Zdravotníci pečují ještě o 64 zraněných, dvacet zůstává v kritickém stavu. Televizní stanici Sky News to řekl šéf místních zdravotníků Jon Rouse. Lékaři podle Rousea po atentátu ošetřovali lidi s „hrozivými zraněními“ včetně závažných poranění vnitřních orgánů a zranění končetin. Někteří pacienti o své ruce či nohy podle něj zřejmě přijdou.

Místní list Manchester Evening News vypsal sbírku na pomoc obětem, na jejíž konto už dorazilo přes 820 tisíc liber (25 milionů korun) od více než 33 tisíc dárců.

Pietní akce

Tisíce lidí se v úterý večer shromáždily na náměstí svatého Alberta v Manchesteru k pietní akci za oběti. Lidé přišli s květinami a někteří přinesli hesla se srdcem hlásající: „Miluji MCR (Manchester)“. Účastníci akce věnovali obětem minutu ticha, stejně jako se to dělo při mnoha jiných příležitostech, například na filmovém festivalu v Cannes.  

Pieta za oběti útoku v Manchesteru
Zdroj: PETER NICHOLLS/Reuters

Paříž a Řím na znamení solidarity s Manchesterem zhasly o půlnoci světla ozařující jejich nejznámější památky; ve tmě se ocitla například Eiffelova věž nebo Koloseum. Další světové památky se zase oblékly do britských barev.

Vedle projevů smutku a soustrasti se na sociálních sítích objevily i příspěvky příznivců tzv. Islámského státu (IS). Podporovatelé této teroristické organizace v nich naopak vyjadřovali radost nad spáchaným činem. 

  • Po koncertu americké popové zpěvačky Ariany Grande explodovala v pondělí v půl jedenácté večer v Manchester Aréně po domácku vyrobená výbušnina.
  • O život přišlo dvaadvacet převážně mladých lidí, mezi oběťmi je i osmileté děvče. Dalších desítky lidí výbuch zranil. Na místě zasahovalo šedesát sanitek a přes čtyři sta policistů.
  • Za útokem stál dvaadvacetiletý Brit libyjského původu Salman Abedi, jehož rodina do Spojeného království uprchla před režimem Muammara Kaddáfího.
  • Abedi podle zjištění britské policie nejednal sám, ale ve skupině lidí. V sérii zatýkání na území Velké Británie i Libye bezpečnostní složky zadržely jeho bratry a otce. 
  • Francouzské ministerstvo vnitra má za prokazatelné, že byl útočník v kontaktu se samozvaným Islámským státem.
  • Britská premiérka Theresa Mayová událost označila za jeden z nejhorších útoků ve Spojeném království a vůbec nejhorší na severu Anglie. Královna Alžběta II. útok označila za barbarský čin a vyjádřila soustrast rodinám obětí.