Ankara vetuje spolupráci NATO s Rakouskem. Má to být pomsta Vídni za její snahy nevzít Turecko do EU

Turecko vetuje spolupráci NATO s Rakouskem a blokuje tak zároveň spolupráci Severoatlantické aliance s 41 zeměmi, napsal zpravodajský server BBC. Turecko poskytuje po Spojených státech Alianci nejvíce vojenské síly, kdežto Rakousko členem NATO není. Podle BBC jde o o odplatu za to, že se Vídeň snaží zamezit vstupu Ankary do Evropské unie.

Rakousko sice členem Severoatlantické aliance není, ale úzce s ní spolupracuje, například nasadilo 400 vojáků do Kosova. Vídeň turecké veto odsoudila jako „nezodpovědné“.

Dobře informovaný zdroj BBC řekl, že zvýšené napětí mezi Tureckem a Rakouskem v podstatě zamezilo minulý rok jakékoli spolupráci mezi NATO a Vídní. Veto ovlivnilo také veškerá partnerství Aliance, včetně těch s několika bývalými sovětskými státy.

Turecký prezident Erdogan připisuje Rakousku údajnou vinu za chladné vztahy Bruselu a Ankary.

„To, jak Turci v rámci Aliance jednají, silně odsuzuji. Vůči Rakousku je to chování nezodpovědné a jen se tím posiluje mé přesvědčení o tom, že Turecko do EU rozhodně nepatří,“ uvedl v prohlášení zaslaném BBC rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil. „Turecko v tomto ohledu ohrožuje evropské bezpečnostní zájmy. Blokování Rakouska se dlouhodobě odráží na mírové misi na západním Balkáně,“ uvedl dále Doskozil.

Na turecký postoj reaguje Aliance reformou

Vzhledem k tomu, že turecké veto blokuje zároveň už několik měsíců spolupráci se čtyřicítkou zemí, rozhodly se členské státy reformovat fungování partnerství bloku. „Spolupráce aliance s partnerskými zeměmi se bude plánovat individuálně, a nikoli kolektivně. Tím se znatelně snížilo riziko zablokování partnerského programu,“ uvedl zdroj BBC.

NATO o 28 členech se má sejít na summitu tento čtvrtek ve svém bruselském ústředí. Očekává se, že hlavními tématy diskuzí bude boj proti terorismu a sdílení finanční zátěže. Požadavek přispívat do společné pokladny Aliance dvěma procenty HDP splnilo pouze pět členských zemí (USA, Británie, Estonsko, Řecko a Polsko).