Žádné bezpečnostní rámy, žádné kontroly tašek. Opatření byla nulová, tvrdí návštěvníci koncertu

Podle návštěvníků pondělního koncertu v Manchesteru byla bezpečnostní opatření před vstupem do multifunkční haly téměř nulová. Členové ochranky se prý zajímali hlavně o to, zda nemají návštěvníci vlastní vodu, zavazadla nekontrolovali. O laxních bezpečnostních kontrolách v manchesterské aréně na internetu psali i návštěvníci dřívějších akcí.

  • Sebevražedný atentátník se po skončení pondělního koncertu v Manchester Aréně odpálil ve vstupní hale. Zemřelo 22 lidí a šest desítek bylo zraněno. Britská policie událost vyšetřuje jako terorismus. K útoku se přihlásilo radikální hnutí Islámský stát.

„Vůbec jsme přes rámy neprocházeli. Jediné, co je zajímalo, bylo, zda nemáme vlastní vodu. Tašky skoro vůbec nekontrolovali, ani se do nich nepodívali. Nechali nás jít dovnitř bez jakéhokoli ohmatání, jestli u sebe něco nemáme,“ řekla serveru iRozhlas.cz Češka, která se koncertu účastnila.

Výbuch podle ní nastal asi tři až pět minut poté, co zpěvačka Ariana Grande odešla z pódia. 

Po výbuchu se prý v jejím okolí chvilku nic nedělo a pak začali všichni panikařit, přeskakovat sedačky a hledat východ, kterým by mohli odejít. „Nikdo nevěděl, ani security, co se děje,“ popsala. Asi po pěti až deseti minutách otevřeli únikové východy a v aréně hlásili, že všechno je v pořádku, že nemáme panikařit a v klidu odejít z arény, že se nic nestalo, dodala. O tom, co se vůbec stalo, se prý dozvěděla až na hotelu. 

Manchester Arena
Zdroj: ČTK/ZUMA/Andrew Parsons

Další z účastnic koncertu, Jane Youngová, serveru Daily Mail zase popsala, jak se během vystoupení nemohla zbavit myšlenek na nulová bezpečnostní opatření u vstupu. Jí ani jejímu partnerovi totiž ochranka nezkontrolovala tašku. „Lidi vstupovali do haly, aniž by je někdo zastavil a prohledal. Celou dobu jsem pak uvažovala o tom, že kdyby tam kdokoliv chtěl začít střílet, klidně by mohl.“

Žádnou ochranku před halou nezahlédla ani v okamžiku, kdy se jí po výbuchu podařilo dostat ven a v totálním zmatku prchat pryč. „Měla jsem pocit, že jsme naprosto opuštění a odkázáni sami na sebe.“

Laxní bezpečnostní opatření kritizovali návštěvníci haly už dříve

Na velmi nízká bezpečnostní opatření v aréně pro 21 tisíc lidí si stěžovali návštěvníci už po dřívějších akcích.

Forenzní znalci zajišťují stopy u haly
Zdroj: Andrew Yates/Reuters

Jedna z účastnic dubnového koncertu Eda Sheerena na serveru TripAdvisor napsala, že u vstupu nebyla žádná ochranka, což v dnešní době působilo poněkud alarmujícím dojmem. „Členka ochranky akorát naskenovala naši vstupenku, tašku vůbec nekontrolovala,“ popsala návštěvnice.

„Když jsme se dostali dovnitř, koupili jsme si lahev vína, ze které nám vzali uzávěr, aby nemohl být použit jako střela. Přitom nás nikdo nekontroloval, jestli nemáme nějakou zbraň či bombu,“ podivovala se pisatelka Anna W.

Jak ve vysílání ČT24 upozornil soudní znalec v oboru výbušnin Karel Koubík, bomba se dá pronést i přes bezpečnostní rámy – většinou za pomoci několika lidí, rozmontovaná na části a k její kompletaci dochází až na místě útoku. Pokud ale byla nízká bezpečnostní opatření u manchesterské haly dlouhodobějším standardem, situaci to útočníkovi dost ulehčilo. „Měkké cíle se nedají ochránit úplně, takže pokud je člověk znalý situace, pronést se to dá,“ míní Koubík.