Kampaň má stopku. Britské strany přerušily boj v době, kdy konzervativci ztrácejí voliče

Britské politické strany se rozhodly kvůli atentátu v Manchesteru přerušit kampaň před červnovými parlamentními volbami. Lídři hlavních stran už vyjádřili soustrast pozůstalým po obětech výbuchu v manchesterské multifunkční hale.

Na přerušení kampaně se nejprve dohodli konzervativní premiérka Theresa Mayová a předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn. „Hovořil jsem s premiérkou (Mayovou) a shodli jsme se, že veškeré celostátní akce před všeobecnými volbami budou zrušeny až do odvolání,“ uvedl Jeremy Corbyn. Předčasné volby se v zemi uskuteční 8. června.

Mayová čin označila za „odpudivý teroristický útok“. „Hrozný incident v Manchesteru. Jsem v myšlenkách se všemi zasaženými i s našimi vynikajícími záchrannými složkami,“ reagoval Corbyn.

Kampaň následně přerušili také menší liberální demokraté, Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) a skotští nacionalisté. Ti měli v úterý zveřejnit svůj předvolební program, akci ale zrušili. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová označila čin v Manchesteru za „barbarský“ a svolala zasedání vládní komise pro mimořádné události.

Předseda Liberálních demokratů Tim Farron zase zrušil plánovanou předvolební návštěvu Gibraltaru, kde chtěl hovořit o odchodu Británie z Evropské unie. „Je to šokující a hrozivý útok, který cílil na děti a mladé lidi, kteří si chtěli prostě jen užít koncertu,“ uvedl.

Pokud se prokáže, že šlo o teroristický útok, může to vnést nový impuls do předvolební debaty. Protože o tom se nyní jedná – co bude s informacemi, které doteď Britové sdíleli s Europolem, případně dalšími evropskými organizacemi.
Miroslav Mareš
odborník na extremismus

„Právě jsem se vzbudil a dozvěděl se hrozné zprávy ze srdce svého volebního obvodu, Manchesteru. V modlitbách a myšlenkách jsem s postiženými. Buďte silní,“ vzkázal pak předseda UKIPu Paul Nuttall.

Spolupracovník ČT Kytka o volbách: Britové se útoky nenechají ovlivnit (zdroj: ČT24)

„Lze očekávat, že se atentát promítne také do předvolební kampaně. Dosud stály stranou otázky imigrace nebo soužití s muslimskou komunitou. Je pravděpodobné, že některé strany – například UKIP – se budou snažit toho využít, aby získaly politický kapitál a také zvýšily své volební preference,“ poznamenal spolupracovník ČT Ivan Kytka.

„Britové si zakládají na tom, že se nenechají ovlivnit teroristickými útoky nebo násilím na své vlastní půdě. Dá se očekávat, že po přestávce v předvolební kampani, která potrvá nejméně do středy, se ve změněné politické atmosféře souboj vrátí do normálních kolejí,“ pokračoval Kytka.

Připomněl zavraždění labouristické poslankyně před referendem o EU v červnu, která se zasazovala o setrvání země v Unii. „Mělo se za to, že její smrt by mohla ovlivnit výsledek referenda, ale Britové tehdy stejně hlasovali podle svého vnitřního přesvědčení,“ konstatoval Kytka.

Konzervativci u lidí narazili s reformou sociální péče

Předčasné volby si Mayová prosadila s argumentem, že vláda potřebuje mít co nejsilnější pozici v jednáních o odchodu země z Evropské unie. Konzervativci chtějí tvrdý brexit, tedy odchod z jednotného trhu kvůli snaze omezit přistěhovalectví. Ostatní strany kromě UKIPu to kritizují.

Náskok konzervativců před labouristy se snížil z 20 procentních bodů z minulého týdne na 14 procentních bodů, vyplynulo z posledního průzkumu výzkumného ústavu ICM.

Příčinou poklesu volebních preferencí vládní strany je patrně sporný bod volebního programu konzervativců, který se týká vyšších příspěvků seniorů na sociální péči. Strana navrhovala, aby staří lidé platili na sociální péči více než dosud.

Agentura Reuters tento bod programu nazvala „patrně největším přešlapem“ Mayové v kampani. Premiérka později návrh mírnila s tím, že by byl pro příspěvky seniorů zaveden strop.

Proti plánu protestovaly charitativní organizace a svazy důchodců a kritizovali ho labouristé i liberální demokraté. Panují obavy, že staří lidé budou muset prodat své domy, aby si mohli péči zaplatit. Mayová to ale odmítla. „Zajistíme, že nikdo nebude muset prodat svůj dům, aby si zaplatil péči,“ řekla premiérka.