„Celý národ je šokován,“ uvedla Alžběta II. Útok v Manchesteru odsuzují politici i umělci

Britští i světoví politici a umělci odsoudili útok v multifunkční hale v severoanglickém Manchesteru. „Je to jeden z nejhorších útoků, jaké jsme zažili ve Spojeném království,“ uvedla britská premiérka Theresa Mayová. Dodala, že jde o nejhorší útok, jaký Manchester zažil a zároveň nejhorší na celém severu Anglie. K útoku se vyjádřila i královna Alžběta II. Uvedla, že celý národ je šokován smrtí a zraněním tolika lidí, a vyjádřila soustrast obětem.

Premiérka Mayová v prohlášení vyjádřila svou soustrast pozůstalým obětí incidentu. Ačkoli všechny teroristické útoky spojuje akt zbabělosti, nynější čin byl podle ní obzvláště odporný, protože jeho terčem byly i nevinné děti.

Dodala, že atentát opět ukázal skvělou část lidství, a to nejen u zasahujících složek, ale i u veřejnosti. Řekla také, že teroristický čin se jako vždy mine účinkem, neboť země, která jednotně stojí za Manchesterem, se nyní ještě více semkne v boji proti zlu.

Mayová: Je to jeden z nejhorších útoků v dějinách Británie (zdroj: ČT24)

Britská královna Alžběta II. v mimořádné reakci uvedla, že celý národ je šokován smrtí a zraněním tolika lidí, dospělých i dětí. V prohlášení zaslaném svému zástupci v metropolitním hrabství Velký Manchester vyjádřila soustrast všem lidem, které „strašlivá událost“ nějakým způsobem postihla.

Útok označila za barbarský čin. Poděkovala také záchranným složkám za jejich obětavé nasazení a obyvatelům Manchesteru za jejich vzájemnou solidaritu.

Předseda opoziční Labouristické strany Corbyn „hrozný incident“ odsoudil na Twitteru. „V myšlenkách jsem se všemi postiženými i s našimi vynikajícími záchrannými složkami,“ dodal.

Starosta Londýna Sadiq Khan oznámil, že město prověřuje bezpečnostní opatření. Do ulic vyrazí více policistů, dodal. „Londýn stojí po boku Manchesteru,“ uvedl Khan, podle kterého byl útok v severoanglickém městě „barbarský a ohavný“.

Jako barbarksý útok označily i skotská premiérka Nicola Sturgeonová či britská ministryně vnitra Amber Ruddová. Předseda manchesterské městské rady Richard Leese označil incident za „absolutně děsivý“.

On-line přenos

Výbuch v Manchesteru

  • 23:30

    Politické strany ve Velké Británii se shodly na tom, že ani ve středu nebudou pořádat žádné akce v rámci předvolební kampaně. Pro BBC to potvrdili zástupci jednotlivých subjektů.

  • 23:02

    Podle šéfky britského kabinetu je možné, že za pondělním útokem v Manchesteru stála "větší skupina jednotlivců", řekla Mayová.

  • 22:59

    Británie zvýšila stupeň ohrožení terorismem na kritický, tedy nejvyšší. Po zasedání vládního krizového štábu to uvedla britská premiérka Theresa Mayová. Policii bude v zajišťování bezpečnosti pomáhat dle potřeby armáda, vojenské jednotky budou přítomny na velkých veřejných akcích, jako jsou např. hudební koncerty či fotbalová utkání, upřesnila Mayová.

Starosta Manchesteru: Truchlíme, ale jsme silní

Nově zvolený starosta metropolitní oblasti Manchesteru Andy Burnham vyslovil soustrast pozůstalým obětí, kterým se podle něj dostane tolik pomoci, kolik jen bude možné.

„Truchlíme, ale jsme silní,“ uvedl. Poděkoval záchranářům, policistům a hasičům, kteří na místě útoku zasahovali, ale i obyčejným lidem, kteří „otevřeli své dveře cizincům a odvezli je pryč od nebezpečí“. „Bude to duch Manchesteru, který zvítězí, a bude nás držet pohromadě,“ dodal.

Návštěvníky koncertu v manchesterské hale vyzval, aby se v případě potřeby obrátili na lidi, kteří pod hashtagem #RoomForManchester na Twitteru nabízejí místa pro přespání těm, kteří se nemohou dostat domů.

Svědci útoku v Manchesteru
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Solidaritu vyjadřují i francouzští starostové

Solidaritu s Manchesterem už vyjádřili také starostové Paříže a Nice, dvou francouzských měst, které se v poslední době staly terčem teroristů. „Paříž tuto noc stojí po boku Manchesteru. V myšlenkách jsem s oběťmi, jejich rodinami a bezpečnostními složkami, které zasahují na místě,“ uvedla na Twitteru v angličtině i francouzštině starostka francouzské metropole Anne Hidalgová.

Série teroristických útoků si v Paříži 13. listopadu 2015 vyžádala 130 obětí. Solidaritu se severoanglickým městem vyjádřil také Christian Estrosi, starosta jihofrancouzského Nice, kde si loňský atentát vyžádal 86 mrtvých. 

Francouzský prezident Emmanuel Macron zavolá kvůli útoku britské premiérce. Kancelář prezidenta v prohlášení dále uvedla, že Francie s britským lidem soucítí a že hlava státu bude „spolu s vládou a s britskými silami pokračovat v boji proti terorismu“.

Francouzský premiér Édouard Philippe vyzval obyvatele země k nejvyšší možné bdělosti. Atentát, jehož oběťmi se podle britské policie staly i děti, označil za „ohavný“. „Nejzbabělejší forma terorismu opět udeřila, terčem se stal – stejně jako v Paříži před více než rokem – koncert,“ uvedl Philippe s odkazem na teroristický útok na pařížský klub Bataclan v listopadu 2015.

Reakce přicházejí z celého světa

Soustrast pozůstalým vyjádřil také kanadský premiér Justin Trudeau. „Kanaďané jsou zprávou o hrozném útoku z dnešní noci v Manchesteru šokováni,“ napsal na Twitteru.

„Tento zjevný teroristický čin, jehož cílem byl koncert, kterého se účastnily tisíce mladých, je hrozným a nevysvětlitelným útokem proti našim univerzálním lidským hodnotám,“ uvedl guvernér New Yorku Andrew Cuomo, který po útoku v Británii nařídil posílit policejní hlídky na
„zvlášť citlivých místech“ v New Yorku, jako jsou metro a letiště, a to z preventivních důvodů.

Trump: Teroristy je nutné navždy vypudit ze společnosti

Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa, který je na návštěvě Izraele, jsou pachateli atentátu „zlí ztroskotanci“. „Stojíme v naprosté solidaritě s lidem Spojeného království,“ uvedl. Pozůstalým obětí i zraněným vyjádřil „nejhlubší soustrast“. Terčem útoku podle něj byly „nevinné děti“. „Naše společnost nemůže dál tolerovat pokračování tohoto krveprolití,“ uvedl Trump.

Teroristy je podle něj třeba „navždy vypudit z naší společnosti“. Jejich ideologii, kterou označil za „podlou“, je nutné „zcela vyhladit“. „Všechny civilizované národy se musí spojit, aby ochránily lidský život a posvátné právo našich občanů žít v bezpečí a míru,“ dodal americký prezident. Manchesterský útok po jednání s Trumpem odsoudil i prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Reakce politiků k útoku v Manchesteru (zdroj: ČT24)

Australský parlament držel minutu ticha za oběti. Smrtící exploze při koncertu v manchesterské aréně byla zvlášť strašlivá a zločinná, protože „útok byl patrně veden úmyslně na mladé lidi“, řekl australský premiér Malcolm Turnbull.

Incident odsoudila také japonská vláda. Podle čínské státní televize CCTV zaslal čínský prezident Si Ťin-pching kondolence britské královně Alžbětě II.

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert na Twitteru uvedl, že kabinet myslí na mrtvé, utrpení zraněných a ty, kteří stále hledají své blízké. „Se smutkem a zděšením sleduji zprávy z Manchesteru. Je nepochopitelné, že někdo radostný popový koncert zneužije, aby tolik lidí zabil nebo jim způsobil těžká zranění,“ uvedla německá kancléřka Angela Merkelová.

Za zvrácený a zbabělý označil pondělní atentát slovenský prezident Kiska. Útok odsoudili i další slovenští politici a Británii zároveň vyjádřili soustrast. „Jsem zděšen zvráceným a zbabělým útokem proti mladým lidem v Manchesteru. Hluboká soustrast rodinám a všem Britům,“ napsal na Twitteru Kiska.

Forenzní vyšetřovatelé prohledávají manchesterskou halu
Zdroj: Andrew Yates/Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin označil pondělní atentát za „cynický a nelidský“. Dodal, že je připraven více spolupracovat s Británií na boji proti terorismu, a to jak na bilaterální, tak mezinárodní úrovni. Putin také vyjádřil britské premiérce Therese Mayové „upřímnou soustrast“. „Doufáme, že strůjci útoku neujdou trestu, jaký si zaslouží,“ uvádí se v prohlášení.

EU a NATO po útoku zdůrazňuje odhodlání bojovat s terorismem

Představitelé Evropské unie a NATO v prvních reakcích zdůraznili trvající odhodlání bojovat s terorismem. Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg čin označil za barbarský, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker za hanebný. Podle Junckera takové hanebné útoky jen posilují odhodlání společně porazit jejich pachatele.

„S velkým zármutkem a šokem jsem se dozvěděl o brutálním útoku, který zasáhl Manchester,“ uvedl předseda Evropské komise Juncker. Sympatie projevil Britům a britské premiérce s tím, že teroristé se v Manchesteru opět pokusili zasít strach tam, kde by měla vládnout radost a zábava.

Návštěvníci koncertu v Manchesteru, kde došlo k výbuchu
Zdroj: Reuters

„Dnes s vámi truchlíme. Zítra budeme společně s vámi pracovat na tom, abychom porazili ty, kdo se snaží zničit náš způsob života. Podceňují naši odolnost,“ napsal Juncker. Vlajky u Evropské komise dnes vlají na půl žerdi.

Předseda unijních summitů Donald Tusk na Twitteru uvedl, že myslí na oběti nočního útoku. Soustrast na sociálních sítích vyjádřil i první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans a další představitelé EU.

Jsem zlomená, říká zpěvačka, která v Manchesteru koncertovala

„Zlomená. Z hloubi svého srdce, je mi to líto. Nemám slov,“ napsala na Twitteru zpěvačka Ariana Grande, po jejímž koncertu došlo k výbuchu ve vstupní hale. Podle mluvčího umělkyně Josepha Carozzy je zpěvačka v pořádku.

Na incident už reagovalo také několik kolegů zpěvačky. „Mám dnes zlomené srdce kvůli rodinám. Zlomené srdce kvůli Ari. Zlomené srdce kvůli stavu světa,“ uvedla zpěvačka Katy Perry. 

„V myšlenkách a modlitbách jsem s obyvateli Manchesteru, všemi postiženými, Arianou Grande a celým týmem. Srdcervoucí,“ napsala na Twitteru zpěvačka Pink. Soustrast na této sociální síti vyjádřila i řada dalších popových hvězd včetně Justina Timberlaka, Seleny Gomez, Taylor Swift či hudební legendy Cher. Incident odsoudila i Christina Aguilera nebo Céline Dion.