K útoku v Manchester Aréně se hlásí IS, policie potvrdila totožnost útočníka

Manchester zažil útok sebevražedného atentátníka (zdroj: ČT24)

Při pondělní explozi v multifunkční hale v Manchesteru, kde koncertovala americká zpěvačka Ariana Grande, zemřelo 22 lidí. Mezi oběťmi jsou i děti včetně osmileté dívky. Dalších 59 lidí je zraněných. Policie už ví, kdo zřejmě útočil. Sebevražedným atentátníkem byl 22letý muž. Jedná se o Brita libyjského původu Salmana Abediho. Policie nyní zkoumá, zda útočil sám. K sebevražedné akci se již stihnul přihlásit tzv. Islámský stát (IS).

On-line přenos
Výbuch v Manchesteru
23:30

Politické strany ve Velké Británii se shodly na tom, že ani ve středu nebudou pořádat žádné akce v rámci předvolební kampaně. Pro BBC to potvrdili zástupci jednotlivých subjektů.

23:02

Podle šéfky britského kabinetu je možné, že za pondělním útokem v Manchesteru stála "větší skupina jednotlivců", řekla Mayová.

22:59

Británie zvýšila stupeň ohrožení terorismem na kritický, tedy nejvyšší. Po zasedání vládního krizového štábu to uvedla britská premiérka Theresa Mayová. Policii bude v zajišťování bezpečnosti pomáhat dle potřeby armáda, vojenské jednotky budou přítomny na velkých veřejných akcích, jako jsou např. hudební koncerty či fotbalová utkání, upřesnila Mayová.

„Jeden z vojáků chalífátu dokázal umístit nálož na shromáždění křižáků ve městě Manchester,“ uvedli islamisté na sociální síti Telegram. Stejné prohlášení zveřejnila i agentura Amak, kterou radikálové ke komunikaci se světem používají. Jméno útočníka IS neoznámil.

Policie uvedla, že reagovala na zprávy o explozi krátce po půl jedenácté místního času. Podle pořadatelů došlo k výbuchu ve veřejném prostoru haly mimo koncertní sál poté, co vystoupení Ariany Grande skončilo a lidé chtěli jít domů.

Na místo dorazili pyrotechnici, kteří později provedli preventivní kontrolovanou explozi podezřelého objektu.

Kvůli podezřelému balíčku bylo později evakuováno autobusové nádraží Victoria v centru Londýna a uzavřeny některé ulice v oblasti. Policie také oznámila, že v rámci vyšetřování podnikla dvě domovní prohlídky; při jedné z nich, konkrétně na manchesterském předměstí Fallowfield, provedla řízenou explozi.

Cílem pachatele bylo prý co největší krveprolití

Britská policie soudí, že útočil jeden člověk, který odpálil improvizované výbušné zařízení. Zda jednal sám, nebo byl členem nějaké skupiny, policie zatím neví. Při explozi ale sám zahynul, uvedl policista Ian Hopkins. Zda je pachatel započítán do celkového počtu mrtvých, není jasné.

„V balíčku výbušnin se prý nacházely i hřebíky a šrouby. To znamená, že záměrem bylo co největší krveprolití. Takový útok lze jen těžko předpokládat od osamělého vlka. Policie a ozbrojené složky teď hledají komplice,“ upozornil publicista Jan Jůn.

Velké útoky v Evropě v roce 2016 a 2017
Zdroj: ČT24

V Londýně se sešli vysoce postavení činitelé z oblasti boje proti terorismu včetně COBRY. Ve Spojeném království již delší dobu platí čtvrtý stupeň protiteroristické pohotovosti, nejvyšší je pátý. Britská kontrarozvědka MI5 uvedla, že je útokem v Manchesteru pobouřena a ujistila, že se neúnavně soustředí na další boj s terorismem.

Očití svědkové hovoří o panice

„Ozvala se rána – a všichni se zastavili, padli na podlahu a začali křičet. Byl to hrozný blázinec. Zvedli jsme se, když už to vypadalo, že je situace bezpečnější a snažili jsme se odtamtud co nejrychleji utéct,“ popsal dění v Manchester Areně Josh Elliott, jeden z mnoha tisíců návštěvníků koncertu. 

Lékaři ke stavu zraněných po útoku v Manchesteru (zdroj: ČT24)

„Všichni ječeli a utíkali pryč. Lidé na podlaze nechali kabáty i mobily,“ poznamenal dvaadvacetiletý Robert Tempkin z Middlesbrough. Další svědci si všimli, že na koncertě bylo velké množství dětí. Hala v Manchesteru byla otevřena v roce 1995 a má kapacitu 21 tisíc míst.

Všichni jsou jistým způsobem v šoku, protože i když v poslední době proběhlo hned několik útoků noži a automobilem, tak nikdo nečekal, že opět budou hrát roli výbušniny.
Jan Jůn
publicista

Policie vyzvala veřejnost, aby se oblasti vyhýbala. Nádraží nedaleko haly bylo evakuováno a železniční doprava byla přerušena. Policie také zřídila krizové centrum pro oběti a příbuzné u stadionu týmu Manchester City. Zřízeny byly taky dvě tísňové linky. Na internetu se objevily výzvy k darování krve.

Útok na mladé, zemřela i osmiletá dívka

Manchesterský biskup David Walker zdůraznil, že cílem byli mladí, což dělá z útoku obzvlášť odporný čin. „I předtím jsme měli teroristické události ve velkých městech, ale zdá se, že tentokrát byl jednoznačně zaměřen na velmi mladé publikum,“ upozornil.

List Manchester Evening News uvedl, že mezi 59 zraněnými je dvanáct dětí mladších 16 let. Mezi identifikovanými oběťmi jsou třeba osmnáctiletá i osmiletá dívka. Polsko prý po koncertě pohřešuje dva své občany.

„Britové se nenechají vyvést z rovnováhy, pokračují ve svých denních rutinách,“ uvedl k atmosféře v zemi spolupracovník ČT Ivan Kytka. V ulicích se ale bude pohybovat více ozbrojených policistů.

Češi zřejmě mezi oběťmi nejsou

Jde zřejmě o nejhorší útok v Británii od července 2005, kdy čtyři islamisté zabili v metru a v autobusu 52 lidí, uvedla agentura Reuters. České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi mrtvými či zraněnými byli Češi.

Útoky na koncertech a diskotékách
Zdroj: ČT24

Nevyhrajete, vzkázal teroristům starosta Manchesteru

Manchester je hrdé a silné město, které teroristům nedovolí, aby dosáhli svého cíle, prohlásil po útoku starosta metropolitní oblasti Manchesteru Andy Burnham, který čin označil za akt zla. Truchlíme, ale jsme silní, uvedl.

Poděkoval záchranářům, policistům a hasičům, kteří na místě útoku zasahovali, ale i obyčejným lidem, kteří „otevřeli své dveře cizincům a odvezli je pryč od nebezpečí“. „Bude to duch Manchesteru, který zvítězí, a bude nás držet pohromadě,“ dodal.

Přerušená předvolební kampaň

Britské politické strany se rozhodly přerušit kampaň před předčasnými parlamentními volbami vypsanými na 8. června. Dohodli se na tom konzervativní premiérka Theresa Mayová a předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn.

Ke dvěma největším britským politickým stranám se přidali také menší liberální demokraté a skotští nacionalisté. Mayová na úterý dopoledne svolává vládní bezpečnostní výbor.

Předseda opoziční Labouristické strany Jeremy Corbyn „hrozný incident“ odsoudil na Twitteru. „V myšlenkách jsem se všemi postiženými i s našimi vynikajícími záchrannými složkami,“ zdůraznil.

Ne všem atentátům se dá zabránit

Evropa v posledních letech čelí zvýšenému počtu atentátů. „Pokud se podíváme na informace o odhalených spiknutích, tak Británie jich má několik včetně neuskutečněných útoků na olympiádu v Londýně v roce 2012. Británie je v permanentním ohrožení,“ konstatoval odborník na extremismus Miroslav Mareš.

„Některými opatřeními lze zabránit horším útokům, ale pokud se někdo rozhodne, že spáchá teroristický útok a není tajnými službami včas odhalen, tak se dá těžko zabránit tomu, aby někoho zabil,“ upozornil Mareš.

Ukazuje se, že teroristické útoky budou pořád častější. Neměli bychom se uchylovat k jednostranným hodnocením, pokud máme za sebou dva tři útoky nákladním autem, že další budeme očekávat zase autem. Ti lidé prostě páchají útoky způsobem, který jim je nejbližší.
Andor Šándor
bezpečnostní odborník

„Teroristi mají vždy výhodu prvního tahu – oni si určují, jak útok provedou. Nyní zažila Evropa několik útoků pomocí automobilů nebo nákladních vozů, teď to vypadá zase na kvalitativně vyšší posun v propracovanosti útoku,“ dodal expert.