Zákaz vycházení na Egypťany neplatí

Káhira – Navzdory zákazu nočního vycházení, který vyhlásil prezident Mursí, dnes večer opět Egypťané vyrazili do ulic. Protestují tady proti současnému režimu. V Suezu, Port Saídu a Ismáílíji demonstranti vykřikovali protivládní hesla, požadovali Mursího demisi.

Zákaz nočního vycházení platí od osmé hodiny večerní do páté hodiny ranní. Jenže protivládní demonstranti ho moc nerespektují. Už po jeho vyhlášení dnes řada opozičních hnutí oznámila, že ho bude ignorovat. Mursí chtěl přitom vyhlášením výjimečného stavu zamezit dalším násilnostem, které si od konce minulého týdne vyžádaly téměř 60 obětí. V Suezu, Port Saídu, Ismáílíji a v přilehlých oblastech platí kromě toho i výjimečný stav, který má trvat nejméně 30 dnů.

Ke střetům dnes došlo nedaleko centrálního káhirského náměstí Tahrír. V této části egyptské metropole již několik týdnů táboří kritici islamistického prezidenta, který podle nich zradil odkaz předloňského protivládního povstání proti režimu tehdejšího prezidenta Husního Mubaraka. Výstřely dnes na okraji Tahríru zabily muže, který se podle zdrojů z ministerstva vnitra protestu neúčastnil.

Desítky mrtvých jsou severovýchodně od Káhiry v oblasti podél Suezského kanálu, a to zejména ve městě Port Saíd. Do ulic tam vyšly tisíce lidí, aby se zúčastnily pohřbů nejnovějších obětí násilí. V neděli ve městě zahynulo sedm lidí při nepokojích, které provázely pohřeb 33 zabitých z předešlého dne.

Násilné střety v Káhiře
Zdroj: ČTK/AP/Khalil Hamra

Vládní zdroj agentury Reuters dnes uvedl, že egyptská vláda schválila návrh zákona, který by armádě umožnil zadržovat občany a pomáhat policii při zajišťování bezpečnosti. Vojáci tak prý budou „vystupovat jako policejní síla“. To, zda tyto pravomoci budou mít na celém území, nebo jen v oblasti Suezu, ale zdroj nesdělil.

„Z jeho včerejšího projevu bylo zřejmé, že nechápe, co se to s lidmi děje. Oni umírají a vypadá to, že Mursí žije někde úplně jinde. My máme pocit, že nás Muslimské bratrstvo okupuje, a to je frustrující,“ říká demonstrant Ahmed Roušdí.

Mursí vyzval opozici k jednání, tak to odmítá

Mursí pozval opozici na jednání do prezidentského paláce. Chtěl s ní jednat o dalším řešení vnitropolitické krize. Zástupci opozičních stran ale uvedli, že aby bylo možné zahájit dialog, musí Mursí nejprve jmenovat „vládu národní jednoty“ a sestavit komisi, která by vypracovala dodatky k ústavě. Muhammad Baradej, který požadavky opozice tlumočil, rovněž požaduje, aby prezident odebral zákonodárnou iniciativu horní sněmovně parlamentu ovládané islamisty.

„Podporujeme dialog, pokud je jeho obsahem jasný postup, jak zajistit národu bezpečnost,“ prohlásil Baradej, po jehož boku na tiskové konferenci seděli bývalý šéf Arabské ligy a exministr zahraničí Amr Músá a vlivný levicový politik a neúspěšný kandidát na egyptského prezidenta Hamdín Sabbáhí.

Podle Sabbáhího musí navíc Mursí převzít politickou odpovědnost za krvavé srážky, které postihly řadu egyptských měst od konce minulého týdne. Egyptské opoziční kruhy tvrdí, že při nepokojích zahynulo od minulého pátku přes 50 lidí.

Demonstranti v Káhiře hází kameny na zasahující policisty
Zdroj: ČTK/AP/Khalil Hamra