232 mrtvých: Tragédie v nočním klubu v Brazílii

Brasília – Při požáru v nočním klubu v jihobrazilském městě Santa Maria zahynulo nejméně 232 lidí. Identifikováno bylo už 159 těl. Většina lidí se udusila kouřem nebo byla ušlapána. Dalších 48 lidí je hospitalizováno. Požár vypukl v nočním podniku Kiss kolem 02:30 místního času ( 05:30 SEČ). V tu chvíli se v klubu bavilo asi 300 až 500 hlavně mladých lidí .

První informace hovoří o tom, že požár způsobila zábavní pyrotechnika, od které vzplála zvuková izolace. K dispozici byl údajně pouze jeden únikový východ. Většina obětí se zřejmě udusila kouřem, někteří lidé přišli o život i ve vzniklé tlačenici. „Bylo to opravdu rychlé. Všude byla spousta tmavého dýmu. Mohli jsme rychle vyběhnout ven, protože jsme byli ve VIP zóně hned u dveří,“ říká jeden z přeživších.  

Lidé se v panice uchýlili na toaletu a zemřeli

„Hasiči dělají, co je v jejich silách, a pátrají po dalších obětech. Jejich přesný počet zatím nemůžeme říci. Většina lidí se udusila,“ řekl velitel hasičů Guido de Melo. Mluvčí regionální vlády Marcelo Arigoni oznámil, že úřady zřídily improvizovanou márnici na místním sportovním stadionu. Mrtvé tam svážejí k identifikaci. Až patnáct těl bylo nalezeno na toaletách, kam se zřejmě lidé uchýlili ve snaze uniknout kouři.

  • Pozůstalí po obětech požáru zdroj: ČT24
  • Pozůstalí po obětech požáru zdroj: ČTK/AP

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová kvůli neštěstí opustila summit Latinské Ameriky a Evropské unie v Chile a vrátila se do Brazílie. Pozůstalým vyjádřila soustrast a slíbila veškerou pomoc. „Snažíme se dostat ven těla – to je to hlavní, co teď můžeme udělat pro rodiny obětí. Zároveň poskytujeme rychlou pomoc zraněným,“ uvedla. Brazílie již dlouho nezažila podobnou tragédii.

Vyvstaly ale otázky, jak je možné, že k podobnému neštěstí v takovém rozsahu došlo. Vzhledem k tomu, že Brazílie bude v blízké budoucnosti hostit několik mezinárodních sportovních událostí, tlak ze strany veřejnosti na zlepšení bezpečnostních podmínek bude ještě sílit. Policie chce ověřit, jestli oheň opravdu způsobila pyrotechnika a taky kdo její použití povolil. A chystá prověrku bezpečnostních opatření klubu.

Vydáno pod