Pohřběte Lenina, opět žádali někteří ruští poslanci. Bez úspěchu

Události: Další pokus o odstranění Leninova mauzolea (zdroj: ČT24)

Rusko si letos připomíná sto let od Velké říjnové revoluce. Při té příležitosti se opět vzedmula diskuse, zda dál udržovat Leninovo mausoleum a zda revolucionáře raději nepohřbít. Návrh zákona, který to měl umožnit, ale parlamentem neprošel, stejně jako už několikrát po rozpadu Sovětského svazu.

Třiadevadesát let po smrti je Lenin v Rusku stále populární. Za poslední dvě desetiletí se pohled Rusů na Vladimira Iljiče ale přece jen změnil. „Když položíme obecnou otázku - jmenujte nejdůležitější osobnost historie celého světa, tak na začátku devadesátých let Lenina zmínilo téměř osmdesát procent lidí. Dnes jen dvacet procent,“ uvedla socioložka Natalia Zorkajová.

Výzvy ke stržení Leninových soch mají ve společnosti minimální podporu. Ohledně zrušení mauzolea už ale Rusové tak zcela nejsou. V parlamentu se diskutuje o osudu revolucionářových ostatků už téměř čtvrt století. Naprostá většina poslanců vždy byla pro zachování současného stavu.

Ne tak nacionalisté. Ti Leninovi připisují vinu za miliony mrtvých a chtějí ho z Rudého náměstí dostat pryč. Vladimir Sysojev proto předložil návrh zákona, který by umožnil zakladatele Sovětského svazu pohřbít. Apeloval přitom na pravoslavnou církev, která balzamování zapovídá. „Někteří říkají, že už je pohřben, když je jeho tělo pod úrovní země. To je ale sporné. Není správné, že se miliony lidí chodí dívat na mumii. Je namístě projevit obyčejnou lidskost a tělo pohřbít,“ soudí Sysojev.

Komunistický poslanec Valerij Raškin má Leninův portrét v kanceláři na čestném místě. Považuje ho za génia světového významu, který zmodernizoval zaostalou zemi a pozvedl celou společnost. Pro zastánce zrušení mauzolea nemá vlídného slova. „To jsou lidé, kteří chtějí válku a bídu v naší zemi. Jde o skutečné nepřátele našeho národa,“ myslí si Raškin.

  • Leninovo nabalzamované tělo je v Moskvě k vidění už více než 90 let. Komunistický politik a revolucionář zemřel v roce 1924.

Profesor historie Alexandr Bezborodov je přesvědčen, že Lenin by posmrtné vystavení těla odmítl. Stal se ale symbolem ideologie, kterou vytvořil. „Jeho osud mohl být těžko jiný. Řekli by mu: Soudruhu Lenine, ty s námi můžeš nesouhlasit. Je to ale vůle bolševiků a strana to tak chce,“ poznamenal historik.

Vydáno pod