Přelomový verdikt: Za vraždu Srbů může Chorvatsko

Záhřeb - Soud v jihochorvatském Kninu připsal vinu za zabití postaršího srbského páru po chorvatské vojenské operaci Bouře v roce 1995 státu. Verdikt je průlomový, neboť je to poprvé, co byl chorvatský stát označen zodpovědným za zabití Srbů po skončení této vojenské ofenzivy.

Podle rozsudku musí chorvatsko zaplatit dětem zabité dvojice odškodné ve výši 540 000 kun (zhruba 1,8 milionu korun). Událost se stala ve vesnici Varivode nedaleko Kninu, kde koncem září 1995, tedy dva měsíce po vojenské operaci, neznámí útočníci zavraždili devět Srbů včetně zmíněného páru.

Předchozí verdikt žádost pozůstalých dětí odmítl s tím, že „je nemožné určit příčinu smrti“. Nejnovější rozsudek uvádí, že není nejmenších pochyb o tom, že „devět srbských civilistů bylo ve svých domovech zavražděno“. Nejvyšší soud původní rozsudek loni v červenci zrušil a nařídil proces obnovit, ve zdůvodnění tehdy uvedl, že šlo o „teroristický akt, za který je zodpovědná Chorvatská republika“.

Za masakr v obci Varivode se v minulosti zodpovídalo několik chorvatských vojáků, všechny ale soudy osvobodily pro nedostatek důkazů. Nikdo z vojáků se k zabíjení nepřiznal.

Chorvatská armáda během několika srpnových dnů roku 1995 dobyla samozvanou Republiku srbská Krajina, kterou chorvatští Srbové vyhlásili na zhruba třetině území bývalé jugoslávské Chorvatské republiky. Srbové tak reagovali na odtržení Chorvatska od Jugoslávie.