Z káznice v Kongu uprchlo 3000 vězňů. Mezi nimi i lídr sekty

Během přepadení věznice v konžské metropoli Kinshase uprchlo ve středu více než 3 tisíce trestanců. Úřady informovaly pouze o asi 50 zmizelých vězních.

Zdroje BBC hovoří i o desítkách mrtvých, které si prý vyžádal středeční útok na hlavní konžskou věznici Makala. Tu podle vlády přepadli stoupenci vězněného vůdce křesťanské sekty, jemuž se též podařilo utéct.

Podle BBC uprchla až polovina vězněných mužů. Při útoku zemřela podle zdrojů stanice stovka útočníků, vláda mluví zatím jen o jednotkách mrtvých.

Policie incident vyšetřuje a několik osob zatkla. Zároveň veřejnost varovala, že uprchlí vězni jsou nebezpeční.

Uprchlý lídr sekty Bundu dia Kongo (BDK) Ne Muanda Nsemi je bývalý univerzitní profesor a poslanec, který pochází z menšinové etnické skupiny Bakongo. Zadržen byl letos v březnu po sérii krvavých střetů mezi jeho příznivci a strážci zákona.

BDK chce, aby oblast středního Konga získala nezávislost a připojila se k částem sousední Konžské republiky, Angoly a Gabonu, tedy k územím, která kdysi tvořila historické konžské království. Skupina kombinuje křesťanství s prvky afrických náboženských tradic.