Maďarské ulice zachvátila plakátová válka

Horizont ČT24: Plakátová válka v Maďarsku (zdroj: ČT24)

Politický boj v Maďarsku se vede starými protředky osvědčenými v minulém století - ulice ve velkém plní plakáty s politickými hesly. Novou vlnu rozproudila mohutná vládní kampaň Zastavme Brusel, která Maďary nepřímo vyzývá k odmítnutí některých nařízení EU.

Na vyplnění vládního dotazníku o evropských předpisech mají Maďaři čas už jen do soboty. Kabinet si gratuluje k úspěchu, protože počet odpovědí podle něj přesáhl milion. Výmluvné heslo, které je i v jeho záhlaví - „Zastavme Brusel“ - bylo ještě nedávno vidět v zemi na každém kroku.

Billboardy ale postupně mizí. Možná i proto, že je protivládní aktivisté začali ve velkém přelepovat, například hesly „Zastavme Orbána“. Kampaň parodují i recesisté ze strany dvouocasého psa. „Stop Bruselu, posílá moc peněz“  hlásají na jednom z plakátů.

Kampaň „Zastavme Orbána“
Zdroj: ČT24

Jedna série billboardů naráží na údajné blízké propojení premiéra Orbána s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Pozadu nezůstává ani ultrapravicový Jobbik. Ulice zaplnily plakáty s tváří premiéra s podtitulem „Vy pracujete, oni kradou“.

Soros jako vodič politických loutek
Zdroj: ČT24

Mládežnická organizace vládního Fideszu ale přešla do protiútoku, a to v podobném duchu. Na řadu plakátů umístila šéfa Jobbiku jako loutku bývalého mecenáče Fideszu. Orbánův nepřítel číslo jedna - americký miliardář George Soros - na nich zas ovládá socialistického kandidáta na premiéra.

V Maďarsku se tomu říká plakátová válka. Zuří tiše, ale všudypřítomně. S kampaní před volbami, kterou zemi čekají napřesrok, nemá podle aktérů nic společného.