Americká vláda dostane evropské rysy

Washington - Dva důležité posty v nové americké vládě můžou zastávat lidi s vazbou na Česko a Polsko – John Kerry, který se stane šéfem americké diplomacie, a Chuck Hagel, jehož prezident Obama navrhl do funkce ministra obrany. Proces pro schválení Kerryho ve funkci už naplno běží, ale Hagela ještě čeká na cestě do ministerského křesla tvrdý boj.

John Kerry prošel schvalovacím slyšením hladce, a pokud ho potvrdí celý americký Senát, bude novým šéfem diplomacie. Jeho kvality si pochvaluje i bývalá americká ministryně zahraničí s českými kořeny Madeleine Albrightová: „Je to můj výborný známý. Bydlí za rohem, známe se moc dobře. Vím, jak opravdu moc rozumí mezinárodní politice.“  

Kerryho a Albrightovou spojují židovské kořeny

Albrightovou a Kerryho ale spojuje víc než funkce. Jejich kořeny sahají do Česka a oba dva až docela pozdě zjistili, že jsou ve skutečnosti židovské.

Katolík a typický demokrat z východního pobřeží se v roce 2004 postavil v prezidentských volbách Georgi Bushovi. Ve stejném roce zjistil, že jeho pradědeček byl moravský Žid Benedikt Kohn. Podle legendy se Kerryho rodina před příchodem do Spojených států rozhodla, že si změní jméno podle toho, kam zapíchne tužku do mapy - a ta ukázala na irskou oblast Kerry.

Chuck Hagel
Zdroj: ČT24/hagel.senate.gov

V Americe jde o jednoho z nejznámějších politiků, teď se jméno irského okresu proslaví i ve zbytku světa. Kerry už je jednou nohou ve vládě - na inauguraci prezidenta seděl mezi nejvýznamnějšími hosty.

Kerryho už vyslechli senátoři

Kerry dnes před Senátem prohlásil, že je připraven angažovat se při prosazování sankcí vůči Íránu. Zároveň vyjádřil důvěru, že USA mohou zlepšit spolupráci s Ruskem navzdory komplikovaným vzájemným vztahům. Senátor se také vyjádřil k otázce zlepšení vztahů s Ruskem, což nově zvolený prezident Obama označoval za jednu ze svých priorit v zahraniční politice už ve svém prvním volebním období.

Další tváří střední Evropy v nové Obamově vládě má být ministr obrany Chuck Hagel, který se hrdě hlásí ke svému polsko-německému původu. Proti jeho navržení ale stojí silná opozice. Mimo jiné kvůli jeho údajně chladnému postoji vůči Izraeli. Hagela i Obamu čeká ještě hodně práce, aby senátory přesvědčili o tom, že má Hagel chodit příští čtyři roky do práce do Pentagonu.