Bolívie vydá Che Guevarovy deníky

La Paz - Bolivijská vláda 7. července po více než dvaceti letech veřejnosti zpřístupnila deníky argentinského levicového revolucionáře Ernesta "Che" Guevary. Spolu s několika černobílými fotografiemi byly od roku 1986 uschované v centrální bance. Guevara je psal mimo jiné i během nezdařeného pokusu o revoluci v Bolívii. Nyní se je bolivijská vláda chystá vydat i jako fotokopie každé stránky.

Ernesto Rafael „Che“ Guevara (1928-1967) patří mezi ikony jihoamerických revolucí. Vystudoval medicínu, pomáhal Fidelu Castrovi v kubánské revoluci a komunistickém převratu. Během svého života projel celou Latinskou Ameriku a účastnil se řady zdejších revolucí. V druhé polovině šedesátých let se neúspěšně pokoušel rozdmýchat levicovou revoluci v Bolívii, nakonec zde byl bolivijskou armádou zatčen a 9. října 1967 ve městě Vallegranda popraven.

Poznámky z cest, ovlivněné jeho marxistickým viděním světa, si psal po celou dobu svého života. Do zápisku promítal své názory a představy o lepším postavení světa. Po Guevarově smrti se dostaly deníky do vojenského trezoru, odkud zmizely na začátku 80. let. Vláda je znovu získala z londýnské dražby a uložila do centrální banky. Nyní má veřejnost šanci poprvé vidět rukou psané záznamy. Podle náměstka bolivijského ministra kultury Pabla Grouxe hodlá vláda v průběhu letošního roku deníky zveřejnit v podobě přetištěných fotokopií každé stránky.