Prchne Sarkozy před daněmi do Británie?

Paříž - Nové a velmi překvapivé jméno se objevilo v seznamu Francouzů, kteří prchají před vysokými daněmi. Podle tamních médií chce do Londýna údajně přesídlit bývalý prezident Nicolas Sarkozy. Mohl by tak následovat mnoho známých podnikatelů a herců. Sarkozyho blízcí to ovšem popírají.

Je to víc než rok, co Sarkozy od Davida Camerona nepřijal ani podanou ruku. To když Londýn vetoval unijní dohodu o rozpočtové disciplíně. Nicolas Sarkozy si neodpustil ani pošťouchnutí na adresu Francouzů, kteří ve velkém odcházejí za kanál La Manche. „Podívejte se, jak v Londýně zvyšují daně. Ti mladí se nám vrátí,“ tvrdil ještě nedávno. 

Teď ale exprezident i s manželkou plánují trvalý přesun do města nad Temží. Mají to dokazovat dokumenty zabavené u Sarkozyových při loňské policejní razii kvůli nelegálnímu financování volební kampaně. Podle nich bývalý státník shání miliardu eur na rozjezd investičního fondu v Londýně. Obhájce silné Francie se přitom chce vyhnout 75procentní dani z příjmu, kterou prosazuje jeho socialistický nástupce. 

Reportáž Jakuba Nettla a Davida Koubka (zdroj: ČT24)

Jenže se stěhováním to zřejmě nemá Sarkozy zas až tak jisté, alespoň to tvrdí jeho spolupracovníci. „Představa, že by se mohl usadit v Londýně a přestal platit daně ve Francii, je absurdní,“ tvrdí společník Nicolase Sarkozyho Alain Minc. 

To, že si bývalý prezident najde nový domov v cizině kvůli vysokým daním, by byla naprostá rarita. Odchod politických špiček do zahraničních služeb už ale taková výjimka není. Stávají se z nich třeba konzultanti velkých firem. 

Velkou kritiku si vysloužil bývalý německý kancléř Gerhard Schröder, který pracuje pro ruský plynárenský gigant Gazprom. Polský exprezident Aleksandr Kwasniewski zase radí autoritářskému kazašskému vůdci. Trvale svou zemi opouštějí politici, kteří utíkají před soudy a pronásledováním - jako tuniský Ben Ali.