Rakušané půjdou k předčasným volbám v půlce října

Studio ČT24: Rakousko čekají předčasné volby (zdroj: ČT24)

Rakouské parlamentní strany se dohodly na konání předčasných voleb 15. října. Předsedové stran dospěli k termínu po jednání s kancléřem Christianem Kernem. Vládní spolupráci sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců (ÖVP) dlouhodobě narušují spory. Sociálnědemokratický kancléř Kern už avizoval, že se chce napříště opírat o podporu i ostatních stran, které jsou nyní v opozici.

Návrh na předčasné volby by měl být formálně předložen parlamentu ke schválení ve středu. V řádném termínu se měly volby uskutečnit až příští rok na podzim.

Vývoj koaliční krize se urychlil poté, co minulý týden oznámil odchod z vlády a z postu předsedy lidové strany Reinhold Mitterlehner. Jeho v neděli zvolený nástupce, ministr zahraničí Sebastian Kurz, se vyslovil pro ukončení koaliční spolupráce s Kernovými sociálními demokraty a uspořádání předčasných voleb. S nimi nakonec souhlasila i opozice.

Kancléř Kern původně předčasné volby odmítal, postupně se s jejich konáním smířil pod podmínkou, že s nimi budou souhlasit i opoziční strany.

„Tento pokerový souboj je nutné co nejdříve překonat, neboť máme odpovědnost za to, že se nebude hrát o Rakousko,“ řekl Kern v parlamentu s tím, že klíčové je udržet stabilitu a pokračovat ve vládních závazcích.

„Jsem rád, že předčasné volby budou 15. října 2017 - do té doby potřebujeme spořádané přechodné období,“ reagoval Kurz na Twitteru na dohodnutý volební termín.

Sebastian Kurz hovoří během zasedání parlamentu s Christianem Kernem
Zdroj: Leonhard Foeger/Reuters

Novým vicekancléřem bude Brandstetter

Kern dnes také přijal lidoveckého kandidáta na uvolněný post vicekancléře. Bude jím dosavadní ministr spravedlnosti Wolfgang Brandstetter.

Kancléř přitom opakovaně vyzýval ministra zahraničí a nového šéfa lidovců Sebastiana Kurze, aby se úřadu ujal on. Kurz to ale odmítl, podle rakouských médií se tak před volbami snaží vyhnout „namočení“ do vládní krize.

Kurz důvod neochoty převzít vicekancléřské povinnosti, které tradičně připadají na předsedu koaliční strany, oficiálně vysvětlil tím, že jako ministr zahraničí často pobývá v zahraničí, takže by se úřadu nemohl dostatečně věnovat.

Podle předvolebních průzkumů dojde v předčasných volbách na „trojboj“ o úřad šéfa vlády. Kromě kancléře Kerna může v čele příští vlády zasednout i velmi populární, nyní teprve třicetiletý Kurz. Šanci na vítězství má rovněž pravicová protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho. Tato strana se do vlády s lidovci dostala už v letech 2000 až 2005, což zpočátku vedlo k dočasnému vyloučení Rakouska z některých rozhodovacích procesů v EU.