Cameron: O vztazích s EU rozhodnou Britové v referendu

Londýn - Britský premiér David Cameron hodlá uspořádat referendum, zda Britové souhlasí s nově vyjednaným vztahem k Evropské unii, či zda chtějí ze sedmadvacítky vystoupit. Ministerský předseda v dlouho očekávaném projevu o vztahu jeho země k EU zároveň vyjádřil přání, aby Británie zůstala „přesvědčeným a aktivním“ členem reformované unie. Rozčarování z EU je podle něj ale prý největší, jaké kdy bylo, a reformy jsou nutné. Referendum by se mělo konat po britských parlamentních volbách v roce 2015. Podle Camerona je totiž potřeba nejprve dostat unii ze současné krize.

Premiér varoval, že pokud se EU nezmění, Británie bude směřovat k odchodu z ní. Uvedl, že ani on ani britská veřejnost nejsou spokojeni se všemi aspekty současného stavu. Konstatoval, že lidé jsou unaveni ze zásahů unie do jejich životů, a za největší nebezpečí pro EU označil ty, kdo nové myšlení označují za kacířství. Prohlásil také, že hlavním posláním spojené Evropy je jednotný trh, jehož integritu je třeba chránit.

David Cameron o vztahu Británie k EU:

„Potřebujeme zásadní změnu. Bez ní je nebezpečí, že Evropa selže a britský lid bude směřovat k odchodu. Nechci, aby se to stalo. Chci, aby Evropská unie byla úspěšná.“

„Je načase, aby se Britové vyjádřili. Je načase, aby se tato evropská otázka v britské politice vyřešila.“

„Jsem hluboce přesvědčen, že britskému národnímu zájmu nejlépe slouží flexibilní, přizpůsobivá a otevřená EU. A taková EU je nejlepší, když v ní je Británie.“

„Až vyjednáme nové uspořádání, nabídneme britskému lidu referendum s velmi jasnou volbou, zda zůstat v EU za těchto nových podmínek, nebo zcela odejít. Bude to referendum o setrvání, nebo odchodu,“ zdůraznil premiér. Oznámil, že referendum vypíše v první polovině funkčního období příštího parlamentu, tedy po roce 2015 a do začátku roku 2018. Bude je ale moci vyhlásit jen v případě, že jeho konzervativci v příštích volbách zvítězí. Agentura Reuters konstatuje, že případné konání referenda je stejně nejisté, jako volební vítězství konzervativců. Ti totiž v průzkumech dlouhodobě zaostávají za labouristickou opozicí.

Cameron: Neuspořádáme-li referendum, je odmítnutí EU mnohem pravděpodobnější

Premiér chce využít toho, že země eurozóny budou při dalších snahách o udržení eura zřejmě potřebovat změny v unijních smlouvách, a chce při té příležitosti dojednat, aby Británie získala z Bruselu zpět některé pravomoci. Připomněl, že EU čelí třem hlavním problémům: dluhové krizi, konkurenceschopnosti a slábnoucí podpoře ze strany veřejnosti. 

Cameron tvrdí, že „Evropská unie bude po krizi eurozóny velmi odlišnou organizací“ a Britové by měli mít možnost se k tomu vyjádřit. Vyhýbat se referendu by podle něj naopak zvýšilo pravděpodobnost britského odchodu. „Chtít po Britech, aby prostě jen přijímali něco, k čemu se nemohou vyjádřit, by vedlo k tomu, že… by bylo mnohem pravděpodobnější, že Britové EU odmítnou,“ řekl. Mnoha Britům podle premiéra vadí vměšování Bruselu do jejich každodenního života a „zbytečná unijní pravidla a regulace“. Nejsme spokojeni s naším postavením v EU a musí se to změnit, uvedl Cameron. Ignorovat průzkumy, podle nichž by většina Britů hlasovala pro vystoupení z unie, tuto skutečnost podle něj neodstraní.

Referendum není zpáteční jízdenka

Cameron během následného brífinku upřesnil, že jde o to, zda britští politici nechají nynější změny v Evropě prostě probíhat, či zda budou aktivně hájit zájmy Británie. Cameron uvedl, že pokud se podaří vyjednat nové vztahy s EU, bude v referendu prosazovat setrvání Británie v unii. Na otázku, zda v opačném případě bude prosazovat její vystoupení, uvedl, že do jednání nikdo nevstupuje s tím, že by mohl neuspět. Zdůraznil však, že kdyby referendum rozhodlo o odchodu z EU, bylo by to definitivní. „Nebyla by to zpáteční jízdenka,“ řekl.

Šéf labouristické opozice Ed Miliband reagoval na předem zveřejněné výňatky z projevu slovy, že „David Cameron je slabý premiér, který se řídí podle své strany, a ne národními ekonomickými zájmy“.

Někteří politici na kontinentě označili britskou snahu využít jednání o změnách smluv kvůli krizi eurozóny za vydírání. Francie také dala najevo, že není možné, aby si Británie vybírala, které části smluv se jí budou týkat. I někteří proevropští konzervativní politici označili Cameronovu strategii za hazard a řada lidí v Bruselu zpochybňuje, zda ostatní členské státy budou s Británií o novém uspořádání ochotné jednat.

Cameron je pod tlakem protievropských konzervativních poslanců, stejně jako rostoucích preferencí protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP). Proti referendu o členství a proti zpochybňování místa Británie v unii opoziční labouristé, vládní liberální demokraté a britští byznysmeni. Také americká vláda dala otevřeně najevo, že si přeje setrvání Británie v EU.

David Cameron při projevu o vztazích Británie k EU
Zdroj: ČT24