V Córdobě se v autě nekouří

Córdoba (Argentina) – Od příštího pondělí začne policie v argentinské Córdobě rozdávat pokuty řidičům, které nachytá, jak za jízdy kouří v automobilech osobních i nákladních, v dodávkách či na motocyklech. Postaral se o to nově přijatý zákon. Pokuty začnou na hodnotě 200 pesos (asi 800 korun), ale tato částka se zdvojnásobí, pokud bude někdo dopaden podruhé. Druhé největší argentinské město dokonce zvažuje zabavení řidičského oprávnění až na 90 dní těm, kdo se proviní opakovaně.

V některých zemích platí národní i místní zákony zakazující kouření v soukromých vozidlech, ovšem jen v případě, že je ve voze nezletilá osoba. Cílem těchto zákonů je omezit škodlivý dopad pasivního kouření.

Zákon platný v Córdobě má zajistit, že řidiče nebude nic rozptylovat. Studie zjistila, že zapalování cigarety vyžaduje nejméně sedm pohybů od chvíle, kdy se člověk natáhne, aby si ji vzal, až do prvního potáhnutí. To může znamenat až desetivteřinové rozptýlení a při běžném provozu zhruba 70 metrů ujetých na silnici.