Kosovo strhává srbské pomníky – za trest

Priština – Za hlasitého potlesku a nadšených výkřiků kosovských Albánců strhl bagr v kosovské Vitině pomník jugoslávským partyzánům padlým ve druhé světové válce. Kosovští policisté jen přihlíželi, pět jich za to bylo suspendováno. Srbské historické památníky a hřbitovy v Kosovu se v poslední době staly terčem útoků vandalů. Od neděle bylo v Kosovu zničeno na 60 srbských hrobů.

Incident je zřejmě odpovědí na nedělní akci, při níž v jihosrbském Preševu kolem dvou set srbských policejních těžkooděnců odstranilo sporný pomník albánským bojovníkům za připojení jižních regionů Srbska ke Kosovu, kteří zahynuli při etnických nepokojích v roce 2001. Zatímco Albánci označují mrtvé spolubojovníky za hrdiny, podle Srbů jde o teroristy a zrádce. Kosovská policie prý zvyšuje ostrahu, ale vandalské činy nepovažuje za odvetu.

Kosovská prezidentka Atifete Jahjagaová označila demolici ve Vitině za netolerantní a neomluvitelnou. Vyzvala občany Kosova a Albánce v Srbsku, ať protestují demokratickým způsobem a nenechají se strhnout srbskými provokacemi. K umírněnosti a dialogu vyzvala kosovské občany i Policejní a justiční mise EU (EULEX). OBSE zase Srby upozornila, že vládní rozhodnutí odstranit z centra Preševa albánský monument přišlo dříve, než byla věc dostatečně projednána.

Kosovský premiér Hashim Thaçi minulý týden důrazně odmítl nabídku předsedy srbské vlády Ivici Dačiče na přiznání místa pro Kosovo v OSN výměnou za ústupky Prištiny. Tím hlavním by podle představ Bělehradu mělo být přiznání autonomie pro srbské regiony na severu Kosova.

Vydáno pod