Podle amerického zmocněnce se boje proti IS v Mosulu chýlí ke konci

Bitva o zbytek Mosulu bude zřejmě nejtěžší částí celé operace (zdroj: ČT24)

Irácké síly průkazně vítězí v bitvě o Mosul nad bojovníky takzvaného Islámského státu (IS). Řekl to zmocněnec Spojených států pro boj proti IS Brett McGurk. Věří proto, že boje už jsou téměř v konečném stadiu, uvedla agentura AP. Irácké úřady podle McGurka tvrdí, že budou potřebovat větší finanční pomoc od mezinárodního společenství, aby mohly na území, které získaly zpět, začít obnovu.

Operaci s cílem dobýt Mosul z rukou islamistů zahájila irácká armáda, kterou ze vzduchu podporuje mezinárodní koalice vedená USA, na podzim loňského roku. Východní část města se podařilo dobýt letos v lednu. Od února se snaží irácká armáda dobýt západní Mosul.

Bojovníci IS se stáhli do hustě zastavěného Starého města, kde uvízlo kolem 250 000 civilistů. Odhaduje se, že islamistů v Mosulu zůstává několik stovek. Samozvaný chalífa Islámského státu abú Bakr Bagdádí je před časem vyzval, aby město bránili do posledního muže.

Úplné dobytí Mosulu by bylo těžkou ranou pro organizaci Islámský stát, která podle Bagdádu v současnosti ovládá už jen asi sedm procent iráckého území. V roce 2014 měli přitom radikálové pod kontrolou asi třetinu této blízkovýchodní země.