Ani žena, ani muž – na občankách v Nepálu mají třetí pohlaví

Káthmándú – Pět let trvalo, než se po rozhodnutí nepálského nejvyššího soudu uvedlo v praxi nařízení, že v průkazech totožnosti mohou lidé uvést kromě pohlaví muž nebo žena i „třetí pohlaví“. Nepálci se tak mohou rozhodnout, jak budou v dokladech označení.

Sexuální menšiny v Nepálu mají často problémy získat práci nebo pas. Mnohdy nemohou ani studovat nebo vlastnit majetek, protože nemají náležité oficiální doklady. To by se teď mělo změnit. Na průkazku si totiž mohou dát oficiálně označení „třetí pohlaví“.

Zavedení tohoto pojmu a jeho užití na průkazech schválil nepálský nejvyšší soud již v roce 2007. Až doteď ale trvalo uvést tento krok do praxe. Aktivisté pro lidská práva krok vlády přivítali jako úspěch při prosazování práv homosexuálů, transsexuálů a dalších menšin. 

V konzervativním převážně hinduistickém Nepálu se práva menšin s odlišnou sexuální orientací radikálně zlepšila teprve v posledních letech. Ještě před několika roky policisté v ulicích nepálských měst gaye údajně běžně bili.