Teroristé z Alžírska hrozí dalšími útoky

Alžír – Teroristická skupina, která se přihlásila k odpovědnosti za únos zaměstnanců alžírské plynárny, hrozí dalšími útoky, pokud francouzské jednotky ihned nezastaví boje proti islamistům v Mali. Podle oficiální bilance zahynulo při útoku islamistů v Alžírsku 38 rukojmích a 29 únosců. Sedm cizinců se pohřešuje. Uvedl to premiér Abdal Malik Sallál. K útoku na plynovou stanici se přihlásila skupina Al-Mulasamín teroristy Mochtára Belmochtára. Mělo jít o odvetu za podíl Alžírska na operaci v Mali.

Při zásahu alžírských sil na jihovýchodě Alžírska, kde islámští radikálové zadržovali v plynárenském podniku stovky osob, přišlo o život 38 rukojmích. Mezi oběťmi je řada cizinců. Nejvíce mrtvých má zatím Japonsko, které při útoku radikálů přišlo o devět svých občanů. Dnes ráno oznámila Manila, že zemřelo šest Filipínců. Dalších 16 Filipínců sice osvobozovací akci přežilo, ovšem jsou neznámo kde. Alžírská armáda postupně do soboty osvobozovala zajaté pracovníky a zabila při tom většinu ze 40 únosců.

Premiér Sallál na dnešní tiskové konferenci řekl, že při útoku bylo zabito 37 cizinců osmi národností a jeden Alžířan, mnoho obětí skončilo s kulkou v hlavě. Sedm cizinců se stále pohřešuje. Čin podle Sallála provedla skupina únosců, kteří se do Alžírska dostali ze severního Mali. Byli v ní občané Egypta, Mali, Nigeru, Mauritánie a Tuniska a také nejméně jeden Kanaďan, který útok koordinoval. Bezpečnostní síly 29 únosců zabily a tři zatkly.

Podle BBC přišlo o život dokonce 48 rukojmích a 32 únosců. Jednotlivé země získávají informace o svých občanech velmi pomalu a o některých pohřešovaných stále nemají zprávy.

Teroristické komando minulý týden přepadlo autobusy, které jely s některými zaměstnanci podniku na letiště u Ajn Amanásu. Pak se obrátilo do průmyslového areálu a tam zajalo přes 700 zaměstnanců, mezi nimi 130 cizinců, například z USA, Británie a Francie. 

Francie i Británie akci alžírské armády podpořily. „Alžířané věřili, že plán teroristů je odpálit celý závod, a zabít tak všechny a nebo většinu z rukojmích. Postupovali tak, jak postupovali, a bylo to těžké rozhodnutí, protože věřili, že vyjednávání nemohou uspět a že životy rukojmích jsou v bezprostředním ohrožení,“ řekl britský ministr zahraničí William Hague. Jeho francouzský protějšek Laurent Fabius poznamenal: „Rozhodnutí učinily alžírské úřady. Mrtvých a zraněných je opravdu hodně, ale trochu mě zaráží, že se tady vytvořil dojem, že je z toho třeba vinit Alžířany. Vinu přitom nesou jen teroristé.“   

Vojenský analytik Martin Koller se taktéž zastal operace alžírské armády: „Podle mého názoru situaci, kterou měla zvládnout alžírská armáda, by asi nezvládla žádná armáda. Jednalo se o obrovský nepřehledný objekt s nejasným počtem účastníků. Bez ztrát se to nedalo zvládnout.“