Židé v Německu se už nebojí jen pravicových extremistů, ale i protiizraelských migrantů

Události: Protižidovské nálady v Německu (zdroj: ČT24)

Židé v Německu se cítí stále víc ohroženi projevy antisemitismu. Konstatuje to zpráva sepsaná na podnět Spolkového sněmu. Nejvíc registrovaných případů mají na svědomí pravicoví extremisté. Židovskou komunitu ale znepokojuje i příliv migrantů ze zemí, které jsou otevřeně protiizraelské.

Mnozí Židé v Německu se již ze strachu snaží skrývat znaky své víry. Například rabín Daniel Alter nosí na ulici preventivně čepici. Jarmulku neskrývá pouze v synagoze. Terčem urážek byl kvůli svému vyznání už mnohokrát. Před pěti lety ho fyzicky napadli mladíci arabského původu.

„Mnoho členů naší obce, naší komunity, nechce, aby byli na veřejnosti poznat jako Židé,“ říká rabín žijící v Německu.

Fyzické útoky jsou extrémním projevem antisemitismu v Německu. Většinou jde o urážky na ulici nebo propagandu šířenou po internetu. Řada případů navíc není ve statistikách, protože je oběti neohlásí.

„Šance na úspěšné vyšetření takových případů je v podstatě nulová. Nejsou stopy po pachatelích, nejsou svědci,“ říká ředitel centra pro dokumentaci případů antisemitismu Benjamin Steinitz.

Experti upozorňují hlavně na rozmach antisemitismu souvisejícího s blízkovýchodním konfliktem. Jeho původci z dopadů politiky izraelské vlády obviňují všechny Židy. „Rasový antisemitismus jako za nacismu už je téměř výhradně věcí okrajových pravicově extremistických skupin,“ říká Juliane Wetzelová z berlínského Centra pro výzkum antisemitismu.

Pravicoví extremisté
Zdroj: ČT24

Odkud antisemitismus pramení?

Protiizraelský antisemitismus nesouvisí s islámem, ale státní propagandou v zemích, jako je Turecko, Sýrie nebo Írán. Studie o jeho rozšíření mezi migranty v Německu neexistuje. Rabín Daniel Alter tvrdí, že je dvakrát častější než u většinové společnosti, a navíc varuje, že pro tu je antisemitismus stále přijatelnější. Podle aktuálního průzkumu takto smýšlí 40 procent Němců.

„Ve většině německé společnosti musíme vzbudit vědomí, že boj proti antisemitismu není bojem za Židy nebo judaismus, ale bojem o zachování demokratické občanské společnosti,“ dodává rabín Daniel Alter.

Autoři zprávy, kterou se bude zabývat Spolkový sněm, doporučují také prevenci nebo důsledný postup justice při vyšetřování projevů antisemitismu. Zároveň také doufají, že studie nevyšumí do ztracena, jako se to stalo té minulé.