Předčasné volby jsou pro Rakousko nejlepší řešení, říká šéf diplomacie Kurz

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz se vyslovil pro konání předčasných voleb, které by ukončily „trvalý předvolební boj“. Třicetiletý Kurz je favoritem na zvolení do čela Rakouské lidové strany (ÖVP), která tvoří se sociálními demokraty současnou koaliční vládu. Dosavadní předseda lidovců a vicekancléř Reinhold Mitterlehner ve středu oznámil, že se všech svých funkcí vzdá.

Navzdory očekávání Kurz na páteční tiskové konferenci neoznámil, zda se stane Mitterlehnerovým nástupcem v čele lidové strany. Rozhodnutí podle něj padne až v neděli, kdy se sejde užší vedení ÖVP. Zda se o funkci bude ucházet, neuvedl. V minulých dnech se ale všichni předsedové zemských organizací ÖVP vyslovili pro to, aby se novým předsedou strany stal právě současný ministr zahraničí.

Pokračování současné vlády by vedlo jen k dalším kompromisům, míní Kurz

Velká koalice sociálních demokratů a lidovců, kterou už rok vede kancléř Christian Kern, naposledy aktualizovala koaliční smlouvu v lednu, a odvrátila tak podle mnohých hrozící rozpad vlády. Podle pátečního Kurzova prohlášení by ale pokračování současné vlády vedlo jen k uzavírání dalších kompromisů, které by Rakousko nijak nezměnily. Kurz nechce jen „vyměnit hlavy a dělat jako by nic“. 

Ve středu předseda ÖVP a vicekancléř Reinhold Mitterlehner oznámil, že se rozhodl odstoupit ze všech svých politických funkcí. Podle rakouských médií tak učinil kvůli silnému tlaku ve vlastní straně. Kancléř Kern na rozdíl od šéfa diplomacie usiluje o udržení vlády až do řádného termínu voleb v příštím roce.

„Předčasné volby nechceme. Pokusíme se dosáhnout rozumného řešení, a to včetně proměnlivé většiny, pokud to bude nutné,“ řekl Kern s jasným odkazem na možnost menšinové vlády. „Pokud (Kurz) nebude chtít (pokračovat), měl by okamžitě odstoupit. Stále máme možnosti,“ dodal kancléř.

Pokud by se Kurz stal v neděli předsedou ÖVP a držel se prohlášení, že považuje předčasné volby za „nejlepší cestu“ ke změně, mohlo by se podle rakouských médií hlasování o složení nového parlamentu konat už v září či říjnu. Kurz na tiskové konferenci zdůraznil, že pro své prohlášení nemá mandát strany. To, že jsou předčasné volby nutné, je jen jeho soukromý názor.

Zvolení Kurze do čela lidové strany by podle rakouských médií zamíchalo s politickou situací v zemi. Ministr zahraničí v poslední době ostře vystupuje proti vstřícné politice vůči migrantům a často kritizuje například i současný vývoj v Turecku. Přebral tak řadu témat, na kterých svůj program postavila pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ), která ještě nedávno v předvolebních průzkumech získávala podporu až třiceti procent dotázaných.

Lukáš Mathé ke koaliční krizi v Rakousku (zdroj: ČT24)

Rakouská červeno-černá koalice, vládnoucí od konce roku 2013, se ocitla ve své nejhlubší krizi v lednu. Kancléř Kern totiž pohrozil ukončením koaliční spolupráce, pokud vládní strany nedospějí ke konstruktivní dohodě ohledně koaličního programu, a neumožní tak obnovit týmovou spolupráci.

Jednou z nejkonfliktnějších otázek byl tehdy strop pro příjem žádostí o azyl, který prosazovali lidovci. Vláda jej nakonec nestanovila, ale v upravené koaliční smlouvě se zavázala k masivnímu omezení přistěhovalectví, mimo jiné prostřednictvím posílení hraničních kontrol.

Vydáno pod