První Macronova zahraniční cesta povede do Německa. V pondělí se sejde s Merkelovou

Horizont ČT24: Evropa podle Emmanuela Macrona (zdroj: ČT24)

Nový francouzský prezident Emmanuel Macron se v pondělí v Berlíně sejde s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Půjde o jeho první zahraniční cestu v úřadu, funkce francouzské hlavy státu se ujme v neděli. O setkání obou politiků v Berlíně informoval mluvčí německé vlády Steffen Seibert.

Devětatřicetiletý sociální liberál Macron, který v neděli ve druhém kole francouzských prezidentských voleb jasně porazil šéfku Národní fronty Marine Le Penovou, už dříve avizoval, že na svou první zahraniční cestu zamíří právě do Berlína.

Tématem bude budoucnost EU či brexit

S německou kancléřkou bude zřejmě diskutovat především o budoucnosti Evropské unie a procesu odchodu Británie z osmadvacítky nebo o hospodářských otázkách.

Merkelová, která zvolení Macrona uvítala, v rozhovoru s listem Rheinische Post uvedla, že chce vyjít vstříc reformním požadavkům nastupujícího francouzského prezidenta. Vytvořit by chtěla například společný investiční program.

Macron chce zlepšit hospodářskou situaci Francie mimo jiné pomocí reforem pracovního trhu, ale i propouštěním ve veřejném sektoru. Plánuje také prohloubení spolupráce v rámci eurozóny.