Mrznoucí sníh ochromil několik evropských letišť

Paříž/Londýn/Madrid - Pražské Letiště Václava Havla zrušilo kvůli nepříznivému počasí v Evropě lety z Frankfurtu, Paříže a Londýna. Dopravu komplikuje sníh. Stovky cestujících často uvízly v letištních halách, kde dlouhé hodiny čekají, než bude jejich spoj obnoven. Přívaly sněhu v noci zasypaly hlavně Francii a část Německa. Pařížská letiště zrušila zhruba 40 procent letů, přerušena byla i autobusová doprava mezi letišti v Orly a Roissy. Kalamitní stav byl vyhlášen na polovině francouzského území. Mrznoucí déšť zcela zastavil provoz na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem.

Kvůli nepříznivému počasí zrušilo 17 letů i pražské Letiště Václava Havla. Jde o spoje s Frankfurtem, Paříží nebo Londýnem. „Měla jsem letět do Londýna a potom do Sydney. Ale můj let byl zrušen. Tak uvidíme,“ řekla jedna z cestujících. Samotné pražské letiště ale žádné problémy kvůli počasí nemá a ostatní lety odbavuje bez větších komplikací. Navíc o dostupnosti spojů informuje on-line prostřednictím webových stránek či sms.

Při dopravních nehodách způsobených počasím zahynulo v sobotu ve Francii pět lidí a dvanáct dalších bylo zraněno. K nejtěžší havárii došlo na jihu země při srážce čtyř vozidel, při níž zahynuli tři vojáci připravující se na boj proti islamistům v Mali.

Pětinu letů zrušilo i největší evropské letiště, londýnské Heathrow. Na ranvejích leží sníh, technika na jeho odklízení nestačí. Zhoršila se navíc viditelnost, protože nebe nad Londýnem pokryly mraky a od rána komplikuje i silniční dopravu hustá mlha. V sobotu v Londýně zrušili na 500 plánovaných letů, mnoho dalších mělo zpoždění. Někteří cestující museli strávit čekáním v terminálech až sedm hodin.

Silné komplikace v letecké dopravě vyvolává sníh i v Německu. V 16:30 SEČ se provoz na největším německém letišti ve Frankfurtu zcela zastavil. Ledový krunýř na letounech byl tak tlustý, že nešel odstranit. Zrušeny byly stovky odletů a příletů. Postupně byl provoz ve Frankfurtu obnovován po 20:00 SEČ, když bylo povoleno zhruba deset přistání za hodinu. Případ od případu byly povolovány také odlety. Ve 23:00 SEČ začal zákaz nočního létání. Provoz na frankfurtském bude narušen i v pondělí. „Jsou stroje, které už normálně měly být ve Frankfurtu, a teď jsou bůhvíkde,“ řekl mluvčí letiště. „Tolik ledu jsme na letadlech ještě neviděli. Bylo to extrémní,“ dodal.

Některé lety byly zrušeny i na letišti ve Stuttgartu. Cestující zrušených letů využili k přepravě železnici. I na kolejích se ale vyskytují problémy. Sníh namrzá na dálkovém elektrickém vedení a například na jihozápadě Německa už narušil provoz několika důležitých železničních spojů. Dálnice v Karlsruhe je pokrytá ledem do té míry, že ji policie uzavřela a bruslí na ní děti. Jenom spolková země Bádensko-Württembersko na jihozápadě Německa dnes hlásí 800 dopravních nehod, při nichž bylo zraněno 30 lidí.

Bouře v Portugalsku
Zdroj: ČT24/ISIFA

Španělsko a Portugalsko se potýkají se silným větrem, který má na svědomí už několik lidských životů. Důchodce v portugalském Santarému srazil poryv větru na chodník tak nešťastně, že zraněním utrpěným na hlavě podlehl.

Na severozápadě Španělska vykolejil ráno rychlík z Madridu, když najel na hromadu kamení z podemletého náspu. Kvůli dešťům se vylilo z břehů několik řek na severu země, několik silnic a dálnic je uzavřeno.

Vydáno pod